Διπλή φορολογική απαλλαγή ισχύει πλέον για τις οικογένειες στις οποίες οι γονείς αποφασίζουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους οικονομικά για να αγοράσουν δικό τους σπίτι.

Με νομοθετική διάταξη που τέθηκε σε ισχύ από τις 31 Ιουλίου, προβλέπεται ότι οι δωρεές-γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 150.000 ευρώ που κάνουν οι γονείς προς τα τέκνα τους είναι αφορολόγητες, εφόσον τα χρήματα διατίθενται από τα τέκνα αποκλειστικά για την αγορά πρώτης κατοικίας  με απαλλαγή  από τον φόρο μεταβίβασης.

Μέχρι τις 30 Ιουλίου οι δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς προς τα τέκνα φορολογούνταν αυτοτελώς με 10% ανεξαρτήτως ύψους και προορισμού.

Στην ουσία, από τις 31 Ιουλίου, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία γονέας αποφασίζει να δωρίσει στο παιδί του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να το βοηθήσει οικονομικά στην αγορά πρώτης κατοικίας, ισχύει διπλή φορολογική απαλλαγή: μία απαλλαγή – μέχρι τα 150.000 ευρώ – για το ποσό της δωρεάς ή της γονικής παροχής και μία απαλλαγή – μέχρι τα 200.000 ευρώ, αν το παιδί είναι άγαμο, ή μέχρι τα 250.000 ευρώ, αν το παιδί είναι έγγαμο – για το ποσό της αγοράς της πρώτης κατοικίας.

Η απαλλαγή της δωρεάς μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ ισχύει ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία το τέκνο που λαμβάνει τα χρήματα από τον γονέα του, τα διαθέτει για να αποπληρώσει στεγαστικό δάνειο το οποίο έλαβε για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Δεν ισχύει όμως σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της δωρεάς ή της γονικής παροχής προορίζεται να καλύψει δαπάνη ανέγερσης οικοδομής.
Αντιθέτως, αν το ποσό της δωρεάς-γονικής παροχής χρησιμοποιηθεί για την αγορά του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί η πρώτη κατοικία του τέκνου, απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι τα 150.000 ευρώ.

Πηγή: patrastimes.gr