Η κολχικίνη συνταγογραφείται κανονικά από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όσους ασθενείς νοσούν από COVID-19, προκειμένου να μην νοσηλευθούν σε νοσοκομείο και να μην διασωληνωθούν.

Αυτό απάντησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, 5 Μαρτίου, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Αναφορικά με την αποδοτικότητα του φαρμάκου, η καθηγήτρια, ανέφερε ότι προς ώρας δεν υπάρχουν μελέτες στην Ελλάδα αλλά μόνο διεθνείς -σε μία εκ των οποίων την GRECCO, συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες- οι οποίες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της δραστικής, σε περιστατικά που νοσούν από κορωνοϊό.

Οι γιατροί της ΠΦΥ μπορούν και συνταγογραφούν την κολχικίνη, μετά από σχετική Κοινή Υυπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου.

Καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε μεγάλη πίεση, με 200 εισαγωγές και σύνολο 1.600 εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα, με διασωληνωμένους ηλικίας 45 ετών, χωρίς υποκείμενα μάλιστα νοσήματα, ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να κρατήσει ασθενείς με COVID-19 μακριά από τα νοσοκομεία είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο.

Ιδιαίτερα δε, όταν οι επόμενες 10 με 15 ημέρες, είναι πολύ κρίσιμες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Την ώρα, μάλιστα, που οι μεταλλάξεις του ιού, έχουν δημιουργήσει ένα δραματικό τοπίο αναφορικά με τη διασπορά του ιού.

Να σημειώσουμε, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παπαευγγέλου, το 60% με 70% όλων των κρουσμάτων, οφείλονται πλέον στις μεταλλάξεις και ειδικότερα στη βρετανική μετάλλαξη. Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε τον αγώνα άνισο, σημειώνοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους μας.

Πηγή: patrastimes.gr