Αντί για υποστήριξη, αναλγησία! Μόνο στην Ελλάδα, τη χώρα… του πολιτισμού, συμβαίνουν αυτά!

Δεν πέρασε παρά μόνο μία εβδομάδα από την αποστολή της «Espresso» στη Μυτιλήνη και όσα καταγράψαμε στα γυρίσματα της φιλόδοξης ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, με τη λαμπερή δημιουργό να ζωντανεύει μέσω της 7ης τέχνης τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στους Ελληνες που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν, και η ίδια η πρωταγωνίστρια εκπέμπει SOS βγάζοντας κραυγή αγωνίας!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη αρχή! Για τις ανάγκες των γυρισμάτων έχουν στηθεί λοιπόν στο Νέο Φάληρο εντυπωσιακά σκηνικά που «ζωντανεύουν» το λιμάνι και την προκυμαία της Σμύρνης, εκεί δηλαδή όπου γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Μάλιστα, η κινηματογραφική εταιρία Taweer και η Μιμή Ντενίση συγκέντρωσαν 4.500.000 ευρώ προκειμένου να στηθούν τα σκηνικά σε όλους τους χώρους των γυρισμάτων και να αναπαραστήσουν πιστά τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης του 1922. Κοντά στα μέσα Αυγούστου λοιπόν οι πρωταγωνιστές μαζί με 2.000 κομπάρσους, βάρκες, καράβια, τραμ, αυτοκίνητα, άλογα θα ζωντανέψουν τη μεγάλη σφαγή και τη φωτιά που ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία και κατέστρεψε το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Μικράς Ασίας.

Κι όμως! Ενάμιση μήνα πριν από τα γυρίσματα στο Νέο Φάληρο, που αναμένεται να είναι και τα πιο συγκλονιστικά, η Μιμή Ντενίση μέσα από μια ανάρτησή της από τον επίσημο προσωπικό λογαριασμό της στο facebook, τη στιγμή που κάνει γυρίσματα στη γραφική Αγιάσο στη Μυτιλήνη, βγάζει κραυγή αγωνίας για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο!

Η ανάρτηση – καταγγελία

«Πες τε μου σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα χτιζόταν ένα τέτοιο υπέροχο σκηνικό και δεν θα το κρατούσαν; Μια πιστή απεικόνιση της προκυμαίας της Σμύρνης που δεν υπάρχει πια! Χώρος που θα μπορούσε να επισκέπτεται όλο το κοινό! Ας έμενε τουλάχιστον μέχρι την επέτειο του ’22. Η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται; Έχω απορία. Πες τε μου και εσείς τι πρέπει να κάνουμε». Με αυτά τα λόγια η Ντενίση αποκάλυψε δημόσια τις προθέσεις των «ισχυρών» του τόπου να καταστρέψουν τα σκηνικά αντί να τα διατηρήσουν ως ένα ζωντανό μνημείο για τις επόμενες γενιές! Ένα μνημείο που θα θυμίζει σε όλους την Καταστροφή της Σμύρνης και θα κρατά ζωντανή τη μνήμη όλων εκείνων των Ελλήνων που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν! Απορίας άξιον είναι ότι τον χώρο είχε επισκεφτεί πρόσφατα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και είχε δηλώσει τον θαυμασμό του κατά τη διάρκεια της ξενάγησης!

Τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα και αποφασίστηκε η καταστροφή των σκηνικών και όχι η διατήρησή τους μετά το πέρας της ταινίας; Ειδικά όταν το 2022 θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης; Η Ελλάδα ακόμη μια φορά τρώει τα παιδιά της…

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: espressonews.gr