Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που ενέκρινε για επείγουσα χρήση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της κινεζικής εταιρίας CanSino Biologics και το CoviShield, την ινδική εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα η αρχίατρος της χώρας.

Οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύ ρυθμό στην Ουγγαρία σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, αν και τα ποσοστά εισαγωγών και χρήσης εμβολίων είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ καθώς η χώρα χρησιμοποιεί κινεζικά, ρωσικά καθώς και δυτικά εμβόλια.

Αν αμφότερα τα εμβόλια εγκριθούν για μαζική χρήση από το Εθνικό Κέντρο Υγείας, η Ουγγαρία θα έχει επτά πηγές από τις οποίες θα προμηθεύεται εμβόλια.

Δεν είναι σαφές πότε και σε ποιες ποσότητες σχεδιάζει η Ουγγαρία να αναπτύξει τα εμβόλια που μόλις έλαβαν άδεια ή πώς σχεδιάζει να τα αγοράσει.

«Είμαστε σε μια κούρσα απέναντι στον χρόνο», δήλωσε η αρχίατρος Σεσίλια Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα κινήσουμε γη και ουρανό για όσες περισσότερες δόσεις κατάλληλης αποτελεσματικότητας και ασφαλή εμβόλια είναι δυνατό».

Τα ποσοστά νοσηλείας είναι σε ύψος ρεκόρ, και αν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είπε την Παρασκευή ότι το σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει, ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τέτοια συρροή ασθενών ώστε ζητούν βοήθεια από μη εκπαιδευμένους εθελοντές.

Το εξαπλούμενο τρίτο κύμα είναι μεγάλη πρόκληση για τον Ορμπάν, ο οποίος είπε ότι τα αυστηρά μέτρα λοκντάουν μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν όταν θα έχουν εμβολιαστεί 2,5 εκατομμύρια πολίτες, το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Το 2022 στην Ουγγαρία θα διεξαχθούν εκλογές.

Πηγή: patrastimes.gr