«Ο πολιτισμός – και η ψυχαγωγία των πολιτών μέσω δράσεων πολιτισμού – δεν αποτελούν πολυτέλεια. Ειδικά στους καιρούς που διανύουμε… Όλοι λαχταράμε πια να δούμε μία θεατρική παράσταση, να παρακολουθήσουμε μία συναυλία και να γίνουμε μέρος ενός πολιτιστικού δρώμενου στη γειτονιά, την πόλη και το χωριό μας. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια αναλαμβάνει μία τέτοια πρωτοβουλία…».

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μίλησε για την διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια και οι οποίες θα φτάσουν σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας και θα προσφερθούν εντελώς δωρεάν στους πολίτες.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, ο κ. Φαρμάκης μαζί μα τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκο Κοροβέση, τόνισε: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιολογούμε ως ύψιστη προτεραιότητα αυτή την ανάγκη, αλλά και τον πολιτισμό ως μία επένδυση ψυχοπνευματικής ευεξίας για την κοινωνία μας και ταυτόχρονα, ως ένα πολύ σημαντικό «όπλο» που έχουμε σε αυτή την περιοχή για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αναδείξουμε τον πολύπλευρο χαρακτήρα του τόπου».

Συνεχίζοντας ο  κ. Κοροβέσης αναφέρθηκε στο  περιεχόμενο του προγράμματος, επισημαίνοντας  ότι αυτό εξακτινώνεται και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όσο το δυνατόν περισσότεροι.

«Στόχος μας επίσης είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε επαγγελματία, που τον έπληξε οικονομικά βαρύτατα η πανδημία. Να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού, τον μουσικό, τον ηθοποιό, αλλά και τον επαγγελματία της εστίασης, στηρίζοντας πάντα την τοπική οικονομία» πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Όπως τονίστηκε, η προσπάθεια που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι, φέτος μετατράπηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνεται από την Περιφέρεια, ενώ το επόμενο βήμα είναι να μετεξελιχθεί σε θεσμό που θα αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης αποσαφηνίστηκε ότι όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από την μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ στις θεατρικές παραστάσεις θα ισχύει  περιορισμένος αριθμός κοινού, για το λόγο αυτό θα γίνονται τηλεφωνικές κρατήσεις ανά εκδήλωση.

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

screen-15.27.01[06.07.2021]

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας: Κωστής Παλαμάς «Οι μούσες που αγάπησα»

Με την Θεατρική παράσταση του Γρηγόρη Βαλτινού ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων της ΠΕ Αχαΐας, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στο Κάστρο της Πάτρας. Η παράσταση αποκαλύπτει την
ευαίσθητη πλευρά του ποιητή και τον έρωτά του με την αιώνια γυναίκα «μούσα». Ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη σκηνοθετική του ματιά αναδεικνύει τη δύναμη και τις αδυναμίες του ποιητή. Το βιογραφικό-ποιητικό κείμενο της παράστασης έχει γράψει η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου, ενώ η μουσική με μελοποιημένα ποιήματα από την ερωτική ποίηση του Παλαμά ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου.

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας: ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

H ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ – ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ με την 60μελή Συμφωνική
Λαϊκή Ορχήστρα «Εν Χορδώ» του αείμνηστου μαέστρου Θοδωρή Γεωργόπουλου, παρουσιάζει τις «Λαϊκές Περιπλανήσεις» τιμής ένεκεν στην μνήμη του Θεόδωρου Γεωργόπουλου, στην παραλία Σιλιβενιωτίκων στη Δημοτική Ενότητα Ακράτας, στις 27/7/2021 καθώς και στον Μώλο Αγίου Νικολάου, στην Πάτρα. Πρόκειται για ένα «κολλάζ» λαϊκών τραγουδιών, με «χρυσές» επιτυχίες», που αποτελούν παρακαταθήκη της ελληνικής μουσικής.

Τις παραστάσεις, πλαισιώνουν καλλιτέχνες πανελληνίου εύρους όπως η Λένα Αλκαίου και οι αξιόλογοι πατρινοί ερμηνευτές.

Πηγή: patrastimes.gr