Απέδωσε καρπούς η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη να απευθυνθεί στην Ομογένεια για τη στήριξη των πληγέντων του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας…

Το αποτέλεσμα είναι την Παρασκευή στην Αρχαία Ολυμπία να έρθει αντιπροσωπεία της Delliat μαζί με τον δικηγόρο και επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννο Γραμματίδη προκειμένου με Δήμο και Περιφέρεια να εξετάσουν τους τρόπους αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών και την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων που έχασαν το βιος τους από τον πύρινο όλεθρο του.

Ήδη έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προσφέρουν ελαιόδεντρα στους παραγωγούς που επλήγησαν, ώστε να γίνει το ταχύτερο δυνατό η ανασύσταση των ελαιώνων. Θα διερευνηθεί επιπρόσθετα η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη δράσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αλλάξουν την εικόνα της ευρύτερης περιοχής.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μία από τις πιο μεγάλες καταστροφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών, αφορούν την αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα, τα ελαιόδεντρα.

Παρακολουθώντας, εκείνες τις πολύ δύσκολες ώρες, τις μανιασμένες φλόγες να μετατρέπουν σε στάχτη τα δέντρα που σηματοδοτούν τόσα πολλά για την τοπική μας οικονομία, αλλά και για την ίδια την εθνική μας ιδιοσυστασία, σκέφτηκα πως πρέπει κάτι να κάνουμε για να μπορέσουμε να ξαναδούμε τα χωράφια μας να πρασινίζουν το συντομότερο δυνατό και οι ελιές να «επιστρέψουν» στη γη που μέχρι και τους Ολυμπιονίκες στεφάνωνε με κλάδους ελαίας.

Απευθύνθηκα στον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννο Γραμματίδη, ο οποίος επί πολλά χρόνια με τιμάει με τη φιλία του. Και συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να σταλάξουμε βάλσαμο στον πονεμένο τόπο, πετυχαίνοντας μία συμβολική, όσο και ουσιαστική νίκη εκεί που έμοιαζε πως είχαμε ηττηθεί.

Με την πολύτιμη βοήθειά του και με ισχυρή βάση συνδρομής τους πολλούς φίλους που η Ελλάδα έχει στην Αμερική, κινητοποιήθηκαν άμεσα οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες στις ΗΠΑ, καθώς ο ιστορικός και πανανθρώπινος συμβολισμός της ελιάς, ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα και είναι γνωστός και αγαπητός σε όλο τον κόσμο.

Έτσι φτάσαμε σε μία πρωτοβουλία ιδιαίτερης αξίας και πολύ μεγάλου συμβολισμού που προσωπικά με συγκινεί γιατί δείχνει πως ο τόπος μας είναι πολύ πιο «μεγάλος» και από όσο εμείς οι ίδιοι πολλές φορές τον λογαριάζουμε.

Στόχος της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα AreteFund είναι η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων δενδρυλλίων ελιάς, ώστε να φυτευθούν στις αγροτικές εκτάσεις της Ηλείας που κάηκαν. Την προσπάθεια αυτή θα συνδράμουμε όλοι. Και προς την κατεύθυνση συντονισμού θα κινηθεί η πρώτη σύσκεψη στην Ηλεία, το πρωί της Παρασκευής.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για μία πρωτοβουλία που ξεκινάει από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους, έστω και αν τους χωρίζουν χιλιάδες μίλια απόσταση. Αισθάνομαι χαρά γιατί η Δυτική Ελλάδα έχει πολλούς φίλους και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Αισθάνομαι συγκίνηση γιατί τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο πως θα μετατρέψουμε την ήττα σε νίκη και αυτή η πρωτοβουλία, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο και για άλλες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: patrastimes.gr