Αποσύρεται η προκλητική φωτογράφιση του Παντελή Καναράκη στο free press περιοδικό «koita», που παραπέμπει στον Ιησού Χριστό και δημιούργησε σάλο.

Οι εικόνες του γνωστού ηθοποιού με ακάνθινο στεφάνι, βαθύ ντεκολτέ και μακριά σκουλαρίκια με τη μορφή της Παναγίας και του Αγίου Φανουρίου προκάλεσαν θορυβώδεις αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους και στα social media, οδηγώντας επτά ιερείς στην απόφαση να κινηθούν νομικά εναντίον του ηθοποιού.

«Μετά από μια δύσκολη διετία πανδημίας που δοκίμασε τα όρια της ανθρωπότητας, εν καιρώ ενός πολέμου με χιλιάδες θύματα μετά την εισβολή μιας Ορθοδόξου χώρας σε μια άλλη και ενώ διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή, με τους χριστιανούς να νηστεύουν και σήμερα να ψάλλουν τους Α’ Χαιρετισμούς της Παναγίας, κάποιοι κακόβουλα και με σαφή ρατσιστικά σχέδια εις βάρος των χριστιανών επιλέγουν να εξευτελίσουν το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με προκλητικές φωτογραφίσεις σε περιοδικά» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή επιστολή τους στο site Εκκλησία Online, ζητώντας την απόσυρση του εντύπου. Στο μεταξύ, αντίδραση καταγράφηκε ακόμη και από το Αγιον Ορος, με τον γέροντα Πρόδρομο της Σκήτης Αγίας Αννης να αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωσή του: «Τις τελευταίες εβδομάδες η ανθρωπότητα βιώνει τα αποτελέσματα της αμαρτίας και της πτώσης. Αντί να συνετιστούν ορισμένοι και να καθαρίσουν τους εαυτούς τους μέσα στη Σαρακοστή, επέλεξαν να προκαλέσουν και να βλασφημήσουν το πρόσωπο του Σωτήρα τους. Ο Θεός να λυπηθεί την ψυχή τους – Καλή Μετάνοια».

Έπειτα απ’ όλα αυτά η διοίκηση του περιοδικού «koita» αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τελικά στο νέο του τεύχος, που θα κυκλοφορήσει προσεχώς, τη «βλάσφημη», όπως τη χαρακτήρισαν κάποιοι, φωτογράφιση του Παντελή Καναράκη. Μάλιστα, εστάλη και σχετική ανακοίνωση με την υπογραφή της εκδότριας του εντύπου Μαριάμ Νίκου. «Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού free press koita έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει ένα κοινωνικό σχόλιο. Το συγκεκριμένο concept είχε σαν στόχο να κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο για την κατάντια του πλανήτη, τις αρρώστιες, τους πολέμους και όλα τα δεινά που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά το ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά. Γι’ αυτό και τα μαύρα υγρά μάτια του Παντελή, σχόλιο για τα όσα υποφέρει σήμερα ο άνθρωπος. Και από πού θα αντλήσει δύναμη για να αντέξει όλα αυτά τα «μαρτύρια»; Φυσικά από την πίστη και τον Θεό. Γι’ αυτό και «φορά» επάνω του σύμβολα πίστης που συμβολίζουν την ελπίδα του κόσμου σε μια ανώτερη δύναμη που στην Ελλάδα είναι η θρησκεία μας» αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

Καναράκης 4 1

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το αντίθετο από αυτό που κάποιοι εισέπραξαν… Λυπάμαι βαθύτατα εάν η τελική εικόνα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε. Σεβόμενοι όμως τις ενστάσεις που προκλήθηκαν, είμαστε πρόθυμοι να μην κυκλοφορήσουμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εφόσον το έντυπο δεν έχει βγει προς κυκλοφορία ακόμα, δεν θα βγει, διότι σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε… Θα ήθελα επίσης να θυμίσω και να τονίσω ότι η τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίζει και η ελευθερία της τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα (άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 1). Με σεβασμό προς όλους, Μαριάμ Νίκου» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εκδότρια.

Καναράκης 2 1

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: espressonews.gr