Ηρωική Αντίσταση και Αγώνας της Ελλάδας κατά της Ιταλικής Εισβολής το 1940

Ηρωική Αντίσταση και Αγώνας της Ελλάδας κατά της Ιταλικής Εισβολής το 1940

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα εισέρχεται σε κατάσταση πολέμου μετά την άρνηση του δικτάτορα και πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να αποδεχθεί το ιταλικό τελεσίγραφο που του επιδόθηκε από τον Ιταλό πρεσβευτή στην Αθήνα, Εμαννουέλε Γκράτσι. Το τελεσίγραφο ζητούσε από την Ελλάδα να εκχωρήσει κυρίαρχα δικαιώματά της στην Ιταλία, συμμάχου του Χίτλερ. Έτσι αρχίζει ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, που αποτελεί μέρος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αντίδραση του ελληνικού λαού, καθώς και η τελική του επικράτηση απέναντι στον ισχυρό αντίπαλό του, θα μείνουν στην ιστορία ως το «Έπος του ‘40». Ο Γκράτσι σε απομνημονεύματά του περιγράφει τον δραματικό διάλογο με τον Μεταξά, λίγο πριν από την κήρυξη του πολέμου.

Ο Γκράτσι, συνοδευόμενος από τον στρατιωτικό του ακόλουθο και τον διερμηνέα του, φτάνει στην οικία του Μεταξά στην Κηφισιά. Μετά από κάποιες καθυστερήσεις, τελικά αποκτά πρόσβαση και παραδίδει το τελεσίγραφο στον Μεταξά, ο οποίος το διαβάζει και καταλήγει στην απόφαση ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Ο διάλογος τους είναι γεμάτος ένταση, με τον Μεταξά να επισημαίνει ότι η Ιταλία κηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

Μόλις γίνεται γνωστή η κήρυξη του πολέμου, οι Έλληνες πολίτες ενημερώνονται από τα ραδιοφωνικά προγράμματα και τις πρωινές εφημερίδες. Ακολουθούν πανηγυρισμοί, καθώς η χώρα καλεί τους άνδρες σε επιστράτευση για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές μονάδες στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι Έλληνες αντιδρούν με ενθουσιασμό, έτοιμοι να αποδείξουν την ηρωική τους κληρονομιά.

Πηγή: tovima.gr