Η απαραίτητη διακοπή του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που είναι απαραίτητη καθώς μπαίνουμε στον Αύγουστο με «τα μπάνια του λαού» κατά την προσφιλή ΠΑΣΟΚική ατάκα, επιτρέπει στους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας να κάνουν έναν απολογισμό της μέχρι τώρα παρουσίας τους και να οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό για την τελική ευθεία του φθινοπώρου προς τις κάλπες.

Η σημερινή πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και οι διεκδικητές της ηγεσίας, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν ήδη διαμορφώσει τρεις διαφορετικές, αν και σε μεγάλο βαθμό αδιαμόρφωτες, φυσιογνωμίες για την κάθε υποψηφιότητα, και με αυτό το πολιτικό positioning θα επιχειρήσουν να κερδίσουν τη μάχη για την προεδρία του κόμματος και την ηγεσία του αντίστοιχου πολιτικού χώρου.

Γεννηματά: Στην ίδια γραμμή
Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη δώσει απτά δείγματα γραφής, ως πρόεδρος όλο αυτόν τον καιρό. Επιμένει στη γραμμή των ίσων αποστάσεων από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανθίσταται στο παρατεταμένο πολιτικό φλερτ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα παραμένει σταθερά «αντιδεξιά», υιοθετεί σταθερά υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, καταθέτει όπου είναι δυνατό τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις -κυρίως ως συμπλήρωμα στην οξεία κριτική στις αντίστοιχες πολιτικές της κυβέρνησης- και επιχειρεί συμμαχίες με άλλους φορείς που κινούνται σε παραπλήσια πολιτικά μονοπάτια.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι κοινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΚΙΝΑΛ με τον «Πράσινο Κόσμο» και τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον Γιάννη Τσιρώνη, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα η κυρία Γεννηματά πυκνώνει τις επαφές της με στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος και της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η πολιτική της πρόταση για το αύριο της σοσιαλδημοκρατίας να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργασιακούς χώρους και τοπικές κοινωνίες.

Λοβέρδος: Σημαία η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει από την αρχή με σαφήνεια στη δημοσιότητα τα πολιτικά χαρακτηριστικά της δικής του υποψηφιότητας. Επιστροφή από το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργία ενός κόμματος που θα πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή -ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό των σημερινών του ποσοστών- πράγμα που θα κάνει χωρίς νόημα το ερώτημα «με ποιον θα συγκυβερνήσετε;».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και διακεκριμένος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου έχει περιγράψει με σαφήνεια τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος με τον ίδιο επικεφαλής, όταν χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία «μεγάλο μας αντίπαλο» και τον ΣΥΡΙΖΑ «υπαρξιακό μας αντίπαλο»: Σκοπός του είναι να αντικαταστήσει το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση του ενός από τους δυο πυλώνες του δικομματικού μας συστήματος, δηλαδή να αναστρέψει την εξέλιξη των ετών 2010-2014, όταν το ΠΑΣΟΚ από πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2009 βρέθηκε τρίτο με μονοψήφια ποσοστά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Η ουσιαστική πολιτική διαφορά με τη Φώφη Γεννηματά είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα στηριχτεί στον προγραμματικό του λόγο και θα αποφύγει, όπως λένε στελέχη του κινήματος που βλέπουν με θετικό μάτι την υποψηφιότητά του, να «αθροίζει δυνάμεις» με φορείς που δεν απευθύνονται στο ευρύ πλαίσιο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά σε κλειστά συστήματα με ελάχιστη ανταπόκριση στην κοινωνία.

Ανδρουλάκης: Αλλαγή σχεδιασμού
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τη μεριά του, αναγκάστηκε να μεταβάλει κατά τι τον αρχικό του σχεδιασμό, που κάποιοι τον περιγράφουν ως μια «blitzkrieg» προεκλογική εκστρατεία (σύντομη και καταιγιστική) και να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν τις διακοπές του Αυγούστου, καθώς η εντατική προεκλογική δραστηριότητα των αντιπάλων του -κυρίως του βασικού του αντίπαλου Ανδρέα Λοβέρδου- εκτιμήθηκε ότι θα του δημιουργούσε σημαντικό μειονέκτημα, αν επέμενε στον αρχικό του σχεδιασμό. Ωστόσο σε αυτό που επιμένει είναι να μην αναμιγνύεται σε ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί «δευτερεύοντα» και να επικεντρωθεί σε μια σαφή και κατανοητή πολιτική πρόταση με την οποία θα επιχειρήσει να ταυτίσει τη δική του υποψηφιότητα. Αυτό αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, ώστε η μετέπειτα εκστρατεία του να είναι διαρκώς αύξουσα έως την ημέρα της κάλπης.

Αλλες πιθανές υποψηφιότητες
Τέλος, άλλες υποψηφιότητες που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, όπως του Παύλου Γερουλάνου ή του Χάρη Καστανίδη, όσο περνά ο καιρός αποδυναμώνονται καθώς σήμερα η εικόνα είναι πως στον δεύτερο γύρο ων εκλογών θα αναμετρηθεί η Φώφη Γεννηματά με έναν εκ των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη, συνεπώς κάθε άλλη υποψηφιότητα δεν φαίνεται να έχει τύχη, άρα αν υπάρξει, απλώς θα είναι μια κίνηση που εξ αντικειμένου θα ευνοήσει κάποιον από τους τρεις βασικούς υποψηφίους. Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαριστούν όσο ο λαός απολαμβάνει τα μπάνια του και οι υποψήφιοι να επανέλθουν δριμύτεροι από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: patrastimes.gr