Αυξηση Θερμοκρασιας Στις Θαλασσες Της Ελλαδας Τα Τελευταία Τρία Δεκαετιας

Αυξηση Θερμοκρασιας Στις Θαλασσες Της Ελλαδας Τα Τελευταία Τρία Δεκαετιας

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι ελληνικές θάλασσες έχουν σημειώσει αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη εξετάζει τις τάσεις των βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα κατά την τελευταία τριακονταετία, επικεντρώνοντας την προσοχή στη θερμοκρασία, τη βροχόπτωση και τη θερμοκρασία θαλάσσιων υδάτων.

Η μέση θερμοκρασία στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχει αυξηθεί πάνω από 1.5 °C κατά την περίοδο 1991-2020. Όπως αναφέρει το meteo, η τάση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας είναι αυξητική σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, παρατηρείται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κυμαίνεται γύρω από 1.5 °C για το σύνολο των ελληνικών θαλασσών, με γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο, η νότια Κρήτη και η Ρόδος, η αύξηση ξεπερνά τα 2 °C κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, σε περιοχές του Κεντρικού και του Νοτίου Αιγαίου, η αύξηση είναι σαφώς μικρότερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιματική κρίση και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επιδράσει αρνητικά στη Μεσόγειο, με φετινά ρεκόρ να καταγράφονται στην ημερήσια θερμοκρασία της θάλασσας.

Πηγή: tovima.gr