Ακατάλληλο για Πόση Το Νερό Σε Δήμους Της Χαλκιδικής Ανησυχεί Τους Κατοίκους

Ακατάλληλο για Πόση Το Νερό Σε Δήμους Της Χαλκιδικής Ανησυχεί Τους Κατοίκους

Θολό νερό βγαίνει από τις βρύσες σε δήμους της Χαλκιδικής, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οι Νέα Πλάγια και Νέα Τρίγλια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ποιότητα του νερού, το οποίο θεωρείται ακατάλληλο ακόμα και για το μαγείρεμα, καθώς τα επίπεδα αρσενικού υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια.

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να στραφούν σε εμφιαλωμένο νερό, το οποίο είναι αρκετά ακριβό. Σε μια τετραμελή οικογένεια, η κατανάλωση 240 μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού τον μήνα μπορεί να κοστίσει σημαντικά, αφού η τιμή μιας εξάδας φτάνει τα 2 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ύδρευσης, «λόγω της λειψυδρίας, της υπεράντλησης και των αυξημένων αναγκών τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της ποιότητας του αντλούμενου προς επεξεργασία νερού». Παρά τη λειτουργία μιας μονάδας απομάκρυνσης αρσενικού για 15 χρόνια, έχουν αρχίσει να καταγράφονται αυξήσεις στη συγκέντρωση του αρσενικού στην έξοδο της επεξεργασίας.

Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ενός επιπλέον σταδίου επεξεργασίας στην ήδη υπάρχουσα μονάδα. Οι διαδικασίες για την προμήθεια των απαιτούμενων μηχανημάτων έχουν ξεκινήσει, αλλά μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ο Δήμος θα παρέχει νερό μέσω βυτιοφόρων για τις υδρευτικές ανάγκες των πολιτών.

Παράλληλα, προτείνουν στους κατοίκους της Νέας Πλάγιας και της Νέας Τρίγλιας να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου ύδρευσης μόνο για οικιακές χρήσεις και όχι για πόση ή μαγείρεμα, έως ότου οι συνθήκες προσαρμοστούν και η ποιότητα του νερού αποκατασταθεί. Στη συνέχεια, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση.

Πηγή: tovima.gr