Αλλαγή ώρας και έναρξη της χειμερινής ώρας στην Ελλάδα

Αλλαγή ώρας και έναρξη της χειμερινής ώρας στην Ελλάδα

Ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπενθυμίζει ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ. Η αλλαγή της ώρας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, και οι καταναλωτές καλούνται να ελέγξουν τις ρυθμίσεις των συσκευών τους.

Η χειμερινή ώρα αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και διαρκεί πέντε μήνες. Όσον αφορά τις συσκευές που αλλάζουν την ώρα αυτόματα, συνήθως αυτές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και έξυπνα ρολόγια, φροντίζουν να πραγματοποιούν την αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, είναι καλό να ελέγχετε αν η ρύθμιση έχει γίνει σωστά.

Η εναλλαγή ώρας ξεκίνησε ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας που αξιοποιεί το φυσικό φως της ημέρας. Στην Ελλάδα, η πρώτη εφαρμογή της θερινής ώρας έγινε δοκιμαστικά το 1932, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε. Στη δεκαετία του ’70, λόγω της ενεργειακής κρίσης του 1973, η θερινή ώρα υιοθετήθηκε ξανά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας το 1975.

Η Ευρώπη εισήγαγε την αλλαγή ώρας το 1916 στη Γερμανία, ως μέτρο κατά την διάρκεια του πολέμου, για να βελτιώσει την παραγωγή στρατηγικών υλικών. Από το 1996, ισχύει μια ενιαία ρύθμιση στην Ε.Ε. που ορίζει ότι την άνοιξη οι δείκτες γυρίζουν μία ώρα μπροστά, ενώ το φθινόπωρο επιστρέφουν μία ώρα πίσω.

Σήμερα, η πλειονότητα των ασιατικών και αφρικανικών χωρών δεν συμμετέχει σε αυτήν την πρακτική, και πολλές έχουν ήδη καταργήσει την εναλλαγή ώρας ή τη σχεδιάζουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021 να επιτρέψει σε κάθε κράτος μέλος να επιλέξει αν επιθυμεί να διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, με την Ελλάδα να αναβάλλει τη σχετική διαβούλευση επ’ αόριστον.

Πηγή: tovima.gr