Ανησυχία έχει προκαλέσει το κλείσιμο ενός σχολείου στα Χανιά της Κρήτης εξαιτίας κρουσμάτων νορβηγικής ψώρας. Αυτή η παρασιτική δερματοπάθεια, γνωστή και ως εφελκιδοποιημένη ψώρα, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η νορβηγική ψώρα μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων, όπως ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς μπορεί να φιλοξενούν έως και 4.000 ακάρεα ανά γραμμάριο δέρματος, με συνολικό αριθμό που μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Σε σύγκριση με την κλασική ψώρα, όπου οι ασθενείς συνήθως μολύνονται από 10 έως 20 ακάρεα, η νορβηγική ψώρα προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες λόγω της σοβαρότητάς της.
Οι ασθενείς με νορβηγική ψώρα αναπτύσσουν κόκκινα σημεία στο δέρμα που εξελίσσονται σε παχιές, σκληρές «πλάκες» που συνοδεύονται από κοκκίνισμα και μπορεί να θρυμματίζονται εύκολα. Αυτές οι πλάκες συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φαγούρα μπορεί να είναι ελάχιστη ή και ανύπαρκτη.
Οι Αρχές του νησιού παρακολουθούν την κατάσταση και χορηγούν προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη σε μαθητές και προσωπικό του σχολείου. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι καθοριστική για την αποφυγή επιδημίας, καθώς η νορβηγική ψώρα απαιτεί άμεση και επιθετική θεραπεία με περιπτώσεις τοπικής επάλειψης αντι-ψωρικών σκευασμάτων.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, είναι σημαντικό να πλένονται καλά όλα τα αντικείμενα και οι επιφάνειες που έχουν εκτεθεί στον πάσχοντα. Όσον αφορά την κατάσταση των ασθενών, αν και οι θάνατοι από ψώρα είναι σπάνιοι, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα ή σε εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Η προφυλακτική θεραπεία συνιστάται και για τα άτομα που έχουν στενές επαφές με τους ασθενείς, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Επιπλέον, οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις και υποτροπές, καθιστώντας τη θεραπεία και την πρόληψη ζωτικής σημασίας.
Πηγή: tovima.gr