Αre περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Ιούλιο του 2025

Αre περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Ιούλιο του 2025

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, γνωστά ως Μικρός Δακτύλιος. Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου καθορίζονται από συγκεκριμένες οδούς και λεωφόρους, όπως η Λ. Αλεξάνδρας, η Λ. Μεσογείων και η Πειραιώς. Στις βασικές οδούς του Μικρού Δακτυλίου δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Μέσα στο περιβάλλον του Μικρού Δακτυλίου, επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. οχημάτων και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) έως 2,2 τόνους, βάσει του τελευταίου ψηφίου του αριθμού κυκλοφορίας (μονά – ζυγά).

Αναφορικά με τις εξαιρέσεις, τα οχήματα που δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις είναι εκείνα που διαθέτουν ειδικές άδειες, οι οποίες μπορούν να εκδοθούν από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Ορισμένες κατηγορίες οχημάτων μπορούν να πάρουν ειδικό σήμα για την κυκλοφορία τους στο κέντρο της Αθήνας ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή σε έντυπη μορφή.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων που δικαιούνται τέτοιες άδειες, συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, των υβριδικών και των οχημάτων φυσικού αερίου. Επίσης, αυτοκίνητα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω από συγκεκριμένα όρια και με ημερομηνία ταξινόμησης πριν ή μετά την 31.12.2020 μπορούν να επωφεληθούν από τις εξαιρέσεις.

Η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη, μεταξύ 07:00 και 20:00, και την Παρασκευή από 07:00 έως 15:00. Τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και κατά τη διάρκεια απεργιών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι περιορισμοί δεν ισχύουν.

Για την έκδοση ειδικών αδειών κυκλοφορίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή, με την προσκόμιση απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως άδεια κυκλοφορίας και άδεια ικανότητας οδήγησης. Υπάρχουν ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου για τους μόνιμους κατοίκους του Μικρού Δακτυλίου, οι οποίοι μπορούν να λάβουν ειδικές κάρτες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Όσοι παραβιάσουν τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν ποινές σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας που είχαν χορηγηθεί για την περίοδο 2023-2024 συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Πηγή: tovima.gr