Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με Βροχές και Θυελλώδεις Ανέμους στην Ελλάδα

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με Βροχές και Θυελλώδεις Ανέμους στην Ελλάδα

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε χθες από την ΕΜΥ, με επικαιροποίηση σήμερα. Αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από σήμερα, με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικά, την Κυριακή τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Οι καταιγίδες αναμένονται να είναι ισχυρές από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και πιθανώς 9 μποφόρ.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 6 με 7 μποφόρ, με θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 18 έως 33 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι – απόγευμα θα αυξηθούν, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τη Δευτέρα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα βορειοανατολικά, με βαθμιαία βελτίωση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με λίγες βροχές στο Αιγαίο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί έως 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάνει έως 23 βαθμούς στα βόρεια και έως 26 στην υπόλοιπη χώρα.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται από την Κυριακή, αρχικά στα βόρεια και δυτικά τμήματα και αργότερα σε όλη τη χώρα. Ειδικά, τη Δευτέρα, η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 22 βαθμούς και στην Αθήνα τους 25 βαθμούς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κινήσει διαδικασίες ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ συνιστά στους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. Συνιστάται η ασφάλιση αντικειμένων που μπορεί να παρασυρθούν, η εξακρίβωση ότι οι υδρορροές δεν είναι φραγμένες, και η αποφυγή διασχίσεων χειμάρρων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων.

Πηγή: tovima.gr