Ελληνική Δημοκρατία Πενήντα Χρόνια Μεταπολίτευσης Συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ελληνική Δημοκρατία Πενήντα Χρόνια Μεταπολίτευσης Συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το τετραήμερο συνέδριο «Μισός Αιώνας Δημοκρατίας: Συνέχειες – Κρίσεις – Προκλήσεις» ανοίγει τις πύλες του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γιορτάζοντας όχι μόνο την αποκατάσταση της δημοκρατίας που συνέβη το 1974, αλλά και τις πενήντα χρόνια της πορείας της. Το συνέδριο, που οργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, θα διαρκέσει έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Οι θεματικοί άξονες που θα εξερευνηθούν αφορούν τη Μεταπολίτευση. Ο πρώτος άξονας, με τίτλο «Οι χρόνοι της Μεταπολίτευσης», αναλύει την περιοδολόγηση της Μεταπολίτευσης από την πρώιμη φάση του εκδημοκρατισμού μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση, εξετάζοντας τις διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας.

Στον δεύτερο άξονα, που επικεντρώνεται στις πολιτικές διεργασίες, θα μηνυθούν θέματα όπως η οργάνωση κομμάτων και η ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες διαμόρφωσαν τον πολιτικό χώρο στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας.

Επιπλέον, το συνέδριο θα εξετάσει τις ταυτότητες και τις αξίες που ενδυναμώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, φωτίζοντας τις αλλαγές στην πολιτική κουλτούρα και τα συναισθηματικά μοτίβα.

Οι κρίσεις που έπληξαν τη χώρα και η ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας απέναντί τους είναι επίσης ένα καταλυτικό θέμα του συνεδρίου. Οι ομιλητές θα αναλογιστούν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η ψηφιακή μετάβαση και η κλιματική κρίση.

Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής επικοινωνίας θα είναι σωστά στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι εξελίξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής τηλεόρασης και των κοινωνικών δικτύων, επηρεάζουν τη σχέση της δημοκρατίας με την κοινωνία.

Τέλος, οι θεσμικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επηρέασαν το πολιτικό σκηνικό, όπως οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και τα εργασιακά δικαιώματα, θα εξεταστούν ως κρίσιμες παρεμβάσεις για την πορεία της ελληνικής Δημοκρατίας κατά την μεταπολιτευτική περίοδο.

Με αυτά τα ζητήματα στο προσκήνιο, το συνέδριο προσφέρει ένα πλούσιο πλαίσιο συζητήσεων και αναλύσεων για την κατανόηση κρίσιμων θεμάτων που απασχόλησαν τη δημοκρατία στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια και αναδεικνύει τις προκλήσεις που η χώρα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Πηγή: tovima.gr