Ενδυνάμωση Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα μέσω του Active Citizens Fund

Ενδυνάμωση Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα μέσω του Active Citizens Fund

Επιζώσες έμφυλης βίας, άτομα με αναπηρίες και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, θύματα βασανιστηρίων, θύματα εμπορίας ανθρώπων, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μετανάστες δεύτερης γενιάς, Ρομά, κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αποτέλεσαν μερικές από τις ομάδες που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα Active Citizens Fund Greece.

Το πρόγραμμα αυτό, με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιήθηκε από το 2019 έως το 2023 και είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί στην Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα. Χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και ανήκει στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), γνωστός ως EEA Grants.

Το Active Citizens Fund Greece επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προώθηση δημοκρατικών διαδικασιών, στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης πραγματοποιούν από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιχορηγήθηκαν 208 φορείς, οι οποίοι υλοποίησαν 128 έργα σε αστικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Οι άμεσα ωφελούμενοι ξεπέρασαν τους 152.000, ενώ πάνω από 4,3 εκατομμύρια άτομα ενημερώθηκαν μέσω 702 δράσεων ευαισθητοποίησης για θέματα δικαιωμάτων και ισότητας.

Η τελετή λήξης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, παρουσίασε ιστορίες επιτυχίας, έχοντας συμμετάσχει αντιπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και των δωρητριών χωρών. Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας και προβολή ντοκιμαντέρ, γιορτάζοντας τις αλλαγές που προήλθαν από το πρόγραμμα.

Διαπιστώθηκε ότι, μέσω αυτού του προγράμματος, περισσότεροι από 113.400 άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ωφελήθηκαν από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκαν 14.700 άτομα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάνω από 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε εκπαιδεύσεις για την προστασία τους.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Δωρήτριες Χώρες ενισχύθηκε μέσω 49 πρωτοβουλιών που προώθησαν τη διασυνοριακή συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ οργανώσεων, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, που διαθέτουν ευρύ αντίκτυπο, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Active Citizens Fund Greece. Πηγή: tovima.gr