Η ιστορία πίσω από την απώλεια του βρετανικού υποβρυχίου HMS TROOPER, το οποίο βυθίστηκε τον Οκτώβριο του 1943, είναι πλέον πιο ξεκάθαρη. Το υποβρύχιο είχε εκτελέσει μυστική αποστολή στο Αιγαίο, αλλά το μοιραίο του ταξίδι κατέληξε στην αποκάλυψη ενός μυστικού που παρέμενε κρυφό για 81 χρόνια. Η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη κατάφερε να εντοπίσει το ναυάγιο σε βάθος 253 μέτρων στο Ικάριο Πέλαγος.
Ο Θωκταρίδης αναφέρει πως το HMS TROOPER, συνολικού μήκους 84 μέτρων, είναι κομμένο σε τρία τμήματα, γεγονός που δείχνει ότι η βύθισή του ήταν αποτέλεσμα μιας βίαιης έκρηξης, πιθανότατα από νάρκη. Η γνώση της τοποθεσίας του ναυαγίου λύνει το μυστήριο και βοηθά τις οικογένειες των θυμάτων να κλείσουν έναν κύκλο.
Η καταστροφική αποστολή του TROOPER ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1943, με τον υποπλοίαρχο John S. Wraith να ηγείται. Η αποστολή περιλάμβανε τη μεταφορά πρακτόρων και στρατιωτικού φορτίου για αποβίβαση στην Εύβοια. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το υποβρύχιο ολοκλήρωσε την αποβίβαση του Ταγματάρχη Γεώργιο Διαμαντόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει αποστολή στην κατεχόμενη Αθήνα. Η τελευταία θέση του HMS TROOPER ήταν σε περιπολία μεταξύ Δονούσας και Ικαρίας όταν χάθηκε.
Η έρευνα για την ανεύρεση του υποβρυχίου ξεκίνησε το 1998 και περιλάμβανε 14 αποτυχημένες αποστολές. Οι ερευνητές κοίταξαν διάφορα ναρκοπέδια, αλλά το υποβρύχιο παρέμενε άφαντο μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη στο Ικάριο Πέλαγος. Οι φωνές των υποβρυχίων τεχνολογίας CHIRP επιβεβαίωσαν τη θέση του ναυαγίου.
Η βύθιση του HMS TROOPER οφείλεται στην έκρηξη μίας γερμανικής νάρκης τύπου EMF, γεγονός που προκάλεσε την άμεση βύθισή του και την απώλεια όλων των 64 μελών του πληρώματος. Μέχρι σήμερα, η σιωπή του υποβρυχίου από την ημέρα της βύθισης παρέμενε ένα αναπάντητο ερώτημα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι δεν επιβεβαίωσε καμία δράση του TROOPER στην περιοχή, υποστηρίζοντας την θεωρία της καταστροφής του.
Η έρευνα και τα ευρήματα του υποβρυχίου προσφέρουν νέα δεδομένα για την κατανόηση των γεγονότων της εποχής. Αυτή η ανακάλυψη έχει επιβεβαιώσει τη σημασία των ερευνών και την αφοσίωση όλων των συμμετεχόντων στην προσπάθεια για την ιστορική μνήμη και την αναγνώριση όσων έδωσαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Πηγή: tovima.gr