Σε έκθεση που δημοσιεύουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, διαπιστώνεται ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σημαντικά μολυσμένος με υδράργυρο, μια ουσία που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Οι οργανώσεις καλούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα» και να μειώσουν τα επιτρεπόμενα όρια.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από την Bloom περιλάμβανε 148 κουτιά κονσέρβας από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) και οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 100% των δειγμάτων εντοπίσθηκε μολυσμένο με υδράργυρο. Ειδικότερα, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνά το ανώτατο επιτρεπτό όριο για άλλα είδη ψαριών, το οποίο είναι 0,3 mg/kg, σε πάνω από το 50% αυτών των κονσερβών.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι τρέχουσες μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο για τον τόνο, που φτάνουν το 1 mg/kg, έχουν καθοριστεί με βάση τα ποσοστά μόλυνσης και όχι με γνώμονα την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η ανοχή για τον τόνο είναι τρεις φορές υψηλότερη από αυτή που ισχύει για λιγότερο μολυσμένα είδη.
Ο υδράργυρος, ο οποίος προέρχεται κυρίως από τις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προκαλούνται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο επαρκώς επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όταν εισέρχεται στον ωκεανό, ο υδράργυρος μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια πιο τοξική μορφή, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το νευρικό σύστημα.
«Αυτή η κατάσταση συνιστά πραγματικό σκάνδαλο δημόσιας υγείας», αναφέρουν οι οργανώσεις και ζητούν «επείγοντα μέτρα» από τις δημόσιες αρχές. Υπογραμμίζουν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει τη πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα των 0,3 mg/kg και καλούν τους διανομείς να διαθέτουν μόνο προϊόντα που πληρούν αυτό το πιο προστατευτικό όριο.
Πηγή: tovima.gr