Επιχείρηση Επαναπατρισμού Ελλήνων και Κυπρίων Πολιτών από τη Φλεγόμενη Βηρυτό

Επιχείρηση Επαναπατρισμού Ελλήνων και Κυπρίων Πολιτών από τη Φλεγόμενη Βηρυτό

Μεταγωγικό C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επιστράφηκαν ασφαλώς 60 πολίτες από τη φλεγόμενη Βηρυτό, εκ των οποίων 38 ήταν Κύπριοι και 22 Έλληνες. Η επιχείρηση επαναπατρισμού, με κωδικό «Κόσμος», ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης (03-10-2024) και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Οι Κύπριοι πολίτες προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ενώ οι Έλληνες αμέσως μετά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το αίσιο τέλος της επιχείρησης μέσω του X, αμέσως μόλις το C-130 μπήκε στο FIR Λευκωσίας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ενημέρωσε σε πραγματικό χρόνο το ΕΘΚΕΠΙΧ για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης.

Η Αθήνα είχε συντονιστεί νωρίτερα με τη Λευκωσία, διαθέτοντας ένα C-130, ενώ οι υπουργοί Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Βασίλης Πάλμας, συνεργάστηκαν ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Κύπριων πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50 Έλληνες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, με περίπου 3.500 Έλληνες και 1.000 μέλη οικογενειών τους να βρίσκονται στην περιοχή.

Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε εγρήγορση για να παρέχει βοήθεια στους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές στο Λίβανο. Παράλληλα, μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμες να μεταφέρουν πολίτες, και μια ελληνική φρεγάτα πλέει στην περιοχή στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δύναμης σταθεροποίησης του Λιβάνου.

Παράλληλα, το ζήτημα της εκκένωσης απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την εκτέλεση της επιχείρησης και την αντιμετώπιση πιθανής προσφυγικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των θέσεων στα κέντρα υποδοχής και είναι προετοιμασμένη να προστατεύσει τα σύνορά της, ενώ τυχόν μαζική φυγή προσφύγων θα απαιτήσει συλλογική δράση από την ΕΕ, σύμφωνα με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Πηγή: tovima.gr