Επιδημία Ιογενών Γαστρεντερίτιδας Χτυπά Χανιά Με Δεκάδες Νοσούντες

Επιδημία Ιογενών Γαστρεντερίτιδας Χτυπά Χανιά Με Δεκάδες Νοσούντες

Δεκάδες ενήλικες, μεταξύ των οποίων και νεαρά άτομα, μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπέα, 43 πολίτες διαγνώστηκαν με ιογενή γαστρεντερίτιδα και κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου διαπιστώθηκε παρουσία νοροϊού. Από τους ασθενείς, κάποιοι έλαβαν εξιτήριο, ενώ άλλοι παρέμειναν για περαιτέρω νοσηλεία.

Από τους νοσούντες, 27 άτομα είναι ηλικίας 18 έως 23 ετών, οι 12 εκ των οποίων είναι φοιτητές. Όλοι οι ασθενείς προέρχονται από διάφορες περιοχές των Χανίων, χωρίς να έχει ακόμα εντοπιστεί η πηγή ή η περιοχή μόλυνσης. Ο κ. Μπέας δήλωσε ότι το νοσοκομείο θα λάβει μέτρα, καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Το θέμα παρακολουθούν οι υγειονομικές αρχές που θα ανακοινώσουν πληροφορίες σχετικά με τη δημόσια υγεία.

Ο διοικητής του νοσοκομείου επισκέφθηκε τους φοιτητές που είναι μεταξύ των νοσηλευομένων, μίλησε μαζί τους και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν επισκεφθεί τη λέσχη σίτισης. Έκανε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή ανησυχία.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν διάρροιες, οι οποίες συνήθως είναι υδαρείς, και έμετους. Οι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν και ναυτία, κοιλιακούς πόνους και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο χρόνος από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 12 έως 72 ώρες, ενώ τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που τα προκαλεί, με τη συνηθέστερη διάρκεια να είναι 24-48 ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα ή οι ανοσοκατεσταλμένοι συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Πηγή: tovima.gr