Επικίνδυνες Συνθήκες Πυρκαγιάς στην Αττική και Σε Άλλες Περιοχές στην Κατηγορία Τρία

Επικίνδυνες Συνθήκες Πυρκαγιάς στην Αττική και Σε Άλλες Περιοχές στην Κατηγορία Τρία

Σε κατάσταση υψηλού κινδύνου φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 3) θα βρίσκονται αύριο 14/10 περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, το Ηράκλειο και το Λασίθι, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, καθώς και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Ψαρά, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η παρατεταμένη ανομβρία των προηγούμενων μηνών, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις από τις αρχές του φθινοπώρου και οι ισχυροί άνεμοι συντελούν στην αύξηση της επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι σοβαρές και παραμένουν επικίνδυνες, καθιστώντας την επόμενη εβδομάδα δύσκολη για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρά την συνήθη τάση που παρατηρείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου με τους δείκτες να κυμαίνονται στους 1 και 2 (χαμηλή και μέση επικινδυνότητα), φέτος πολλές περιοχές βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο δείκτη 3, και υπήρξαν ημέρες ακόμα και με δείκτη 4, που είναι κοντά στην κατάσταση συναγερμού.

Σημειώνεται ότι με δείκτη 3 απαγορεύονται οι θερμές εργασίες, και οι παραβάτες τιμωρούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Επιπλέον, το αδίκημα της εξ αμελείας πρόκλησης πυρκαγιάς έχει πλέον μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, επισύροντας ποινές φυλάκισης.

Πηγή: tovima.gr