Η Αλλαγή Ώρας και Η Έναρξη της Χειμερινής Περιόδου στην Ελλάδα

Η Αλλαγή Ώρας και Η Έναρξη της Χειμερινής Περιόδου στην Ελλάδα

Η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πλησιάζει, που σημαίνει ότι είναι η στιγμή για την αλλαγή της ώρας. Συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, σηματοδοτώντας την έναρξη της χειμερινής ώρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ρολόγια μας θα δείχνουν 03:00 π.μ. αντί για 04:00 π.m., προσφέροντάς μας μία επιπλέον ώρα ύπνου.

Η αλλαγή της ώρας είναι ένα σύστημα που εφαρμόζουν αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός της ημέρας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η χειμερινή ώρα ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, ενώ η θερινή εφαρμόζεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, όταν οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μία ώρα μπροστά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, λήγει η εφαρμογή της θερινής ώρας σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Μία άλλη πτυχή που αξίζει προσοχής είναι πώς οι συσκευές μας αλλάζουν την ώρα. Πολλές από αυτές τις συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και έξυπνα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν την ώρα αυτόματα αν είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Ωστόσο, είναι καλό να ελέγχουμε ότι η αλλαγή έχει γίνει, ώστε να ρυθμίσουμε τυχόν προβλήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021 να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας, επιτρέποντας σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Στην Ελλάδα, η διαδικασία διαβούλευσης αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Πηγή: tovima.gr