Η απώλεια ενός μεγάλου δημιουργού ο Μίμης Πλέσσας και η παρακαταθήκη του στη μουσική

Η απώλεια ενός μεγάλου δημιουργού ο Μίμης Πλέσσας και η παρακαταθήκη του στη μουσική

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες, με ευρύ φάσμα που κάλυπτε την τζαζ, την ελαφριά μουσική, το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, καθώς και μεγάλες μουσικές φόρμες. Το ταλέντο του ήταν ορατό από πολύ νωρίς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ, ανάρτησε μια συγκινητική δήλωση για τον θάνατό του: «Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου… θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου. Το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε. Ευγνώμων για όλα… Σε ευχαριστώ για όλα… Σε λατρεύω για πάντα…».

Πριν από λίγες ημέρες, είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Θέατρο Παλλάς για τα 100ά γενέθλια του συνθέτη. Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και συνέχισε με σπουδές Χημείας στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέστρεψε στις ΗΠΑ για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, και σε ηλικία 15 ετών έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη σύνθεση το 1952 και από το 1956 διηύθυνε μεγάλα έργα ως μαέστρος. Διακρίθηκε επτά φορές διεθνώς και έξι φορές στην Ελλάδα. Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη με αμέτρητες επιτυχίες όπως τα «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Τι σου ’κανα και πίνεις», «Η Μυρσίνη βάζει τα άσπρα», και πολλές άλλες. Συνεργάστηκε με πλειάδα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του, καθώς και με 104 ταινίες και 70 παραστάσεις για την τηλεόραση και το θέατρο.

Πηγή: tovima.gr