Η Κάσκα των Πιλότων F35 και η Επαναστατική Τεχνολογία της

Η Κάσκα των Πιλότων F35 και η Επαναστατική Τεχνολογία της

Η κάσκα των πιλότων του F-35, γνωστή ως Helmet Mounted Display System (HMDS), ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες που τη κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο προχωρημένες στρατιωτικές αεροπορικές συσκευές. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς άσκησης στην Ανδραβίδα, οι Έλληνες πιλότοι είχαν την ευκαιρία να τη δοκιμάσουν, καθώς σύντομα θα χρειαστεί να την χρησιμοποιήσουν.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά της κάσκας είναι το 360° πεδίο όρασης, που επιτρέπει στον πιλότο να έχει συναίσθηση του περιβάλλοντος γύρω του. Χάρη σε εξωτερικές κάμερες τοποθετημένες στο αεροσκάφος, η κάσκα προσφέρει μια διαφανή αίσθηση του χώρου γύρω από το αεροσκάφος.

Η οθόνη που είναι ενσωματωμένη στην κάσκα προβάλλει κρίσιμες πληροφορίες, όπως δεδομένα πτήσης, στόχους και τη θέση των όπλων, απευθείας στο οπτικό πεδίο του πιλότου. Αυτό επιτρέπει στον πιλότο να παραμένει προσηλωμένος στη μάχη χωρίς να χρειάζεται να στρέψει το βλέμμα του προς τις εσωτερικές οθόνες του αεροσκάφους.

Το σύστημα στόχευσης με κίνηση του κεφαλιού είναι επίσης ιδιαίτερα καινοτόμο. Όταν ο πιλότος εστιάζει σε έναν στόχο, το σύστημα προσαρμόζει αυτόματα την κατεύθυνση της βολής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα και η ακρίβεια των επιθέσεων.

Η κάσκα περιλαμβάνει επίσης σύστημα νυχτερινής όρασης (Night Vision Goggles – NVG), επιτρέποντας στον πιλότο να επιχειρεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χωρίς την ανάγκη πρόσθετου εξοπλισμού.

Η εξατομικευμένη κατασκευή της κάσκας για κάθε πιλότο διασφαλίζει άριστη εφαρμογή στο κεφάλι του, ενισχύοντας την ακρίβεια των δεδομένων που προβάλλονται. Παρ’ όλα αυτά, ο σχεδιασμός της παραμένει ελαφρύς όσο το δυνατόν, αν και λόγω των προηγμένων τεχνολογιών που περιέχει, αυτή η καινοτόμος κάσκα ζυγίζει περί τα 400.000 δολάρια.

Πηγή: tovima.gr