Η Ολυμπία της Ελληνικής Ναυτιλίας Αθηνά Μαρτίνου Έφυγε από κοντά μας

Η Ολυμπία της Ελληνικής Ναυτιλίας Αθηνά Μαρτίνου Έφυγε από κοντά μας

Πέθανε χθες το βράδυ (11/10) σε ηλικία 97 ετών η Αθηνά Μαρτίνου, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της ελληνικής ναυτιλίας, που ίδρυσε την Thenamaris Ships Management. Η Αθηνά Μαρτίνου (Νούνου) αποφάσισε το 1971 να αναλάβει τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειας Μεθενίτη. Μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris Ships Management και το ομώνυμο ίδρυμά της (ΑΙΜ).

Η Αθηνά Μαρτίνου είχε μιλήσει παλαιότερα για τα πρώτα βήματα της οικογένειας στη ναυτιλία, δηλώνοντας: «Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις». Αναφερόμενη στα παιδικά της χρόνια, τόνισε την αγάπη της για τη θάλασσα και πως, καθώς παρακολουθούσε τα πλοία από τη Γλυφάδα, ονειρευόταν να γίνει και εκείνη ναυτιλιακή επιχειρηματίας. «Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε, και έκανε βαπόρια όλη η οικογένεια», είπε η Αθηνά.

Το 1991, στην αρχή της δεκαετίας του ’90, παρέδωσε τη διοίκηση της Thenamaris στους γιους της. Ο Θανάσης Μαρτίνος αποχώρησε για να ιδρύσει την Eastern Mediterranean Maritime, ακολουθώντας ο Ανδρέας, ο οποίος ίδρυσε την Minerva Marine. Έτσι, ο μικρότερος γιος, Ντίνος, ανέλαβε τα ηνία της Thenamaris.

Αναφερόμενη στη ζωή της, η Αθηνά είπε «το “Ελένη”, ήταν το δεύτερο πλοίο που αποκτήσαμε όταν δεν είχαμε λεφτά. Ο Θανάσης μόλις είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, και βρήκαμε τα χρήματα για να υπογράψει στο Λονδίνο». Το πρώτο πλοίο που αγοράστηκε από την οικογένεια το 1964 ήταν το «Θανάσης», ένα πλοίο 20 χρονών που αγόρασαν με 80.000 λίρες.

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου τονίζει την αγάπη της Αθηνάς για τη θάλασσα, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάθε της ενέργεια. Το πάθος της για την προσφορά στην κοινωνία γύρω από τη θάλασσα χαρακτηρίζεται από την πίστη της: «Είναι σαν τη θάλασσα, γένους θηλυκού». Διευκρίνισε πως η στάση της απέναντι στη ζωή είναι αντίστοιχη με αυτήν για τη θάλασσα – αγάπη, πάθος, σεβασμός και αφοσίωση.

Συνολικά, η Αθηνά Μαρτίνου υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, προσφέροντας πολλά στην εξέλιξή της και κερδίζοντας τον αναγκαίο σεβασμό από τους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο της ναυτιλίας. Πηγή: tovima.gr