Καταστροφικές Πυρκαγιές στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας με Δύο Νεκρούς και Εκατοντάδες Εκκενώσεις

Καταστροφικές Πυρκαγιές στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας με Δύο Νεκρούς και Εκατοντάδες Εκκενώσεις

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, 29/08, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, έχει επεκταθεί στην περιοχή της Ακράτας και κατευθύνεται προς το Μοναστήρι, όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η κατάσταση παραμένει δραματική, με πολλές ενεργές εστίες.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς, ώστε να μην επεκταθεί στην Αχαΐα. Οι κοινότητες Μοναστηρίου και Περιθωρίου ζητούν εθελοντική συμμετοχή κατοίκων, ενώ από 390 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντων και 115 οχήματα εμπλέκονται στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ανάμεσα τους, οχήματα από το Πυροσβεστικό Σταθμό Ακράτας και την Πάτρα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ.

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική και υπογράμμισε ότι η νύχτα είναι κρίσιμη για την προστασία των τελευταίων μη καμένων περιοχών, δηλαδή των Καρυά και Τρίκαλα. Υπάρχουν ήδη μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και σπίτια, με τους κατοίκους να εκφράζουν θλίψη για τις σημαντικές απώλειες.

Δυστυχώς, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει και ανθρώπινες απώλειες, καθώς δύο οικογενειάρχες, που προσπαθούσαν να βοηθήσουν έναν συγχωριανό τους, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας από αυτούς είχε τρία παιδιά και εργαζόταν σε φανοποιείο, ενώ ο άλλος είχε ήδη δύο παιδιά και η σύζυγός του είναι έγκυος.

Συγχρόνως, μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της γύρω περιοχής για να απομακρυνθούν. Απώλειες περιουσιών είναι ορατές, καθώς πολλοί κάτοικοι αντίκρυσαν κατεστραμμένα σπίτια και μαντριά με το φως της ημέρας, ενώ η φωτιά έκαψε τα πάντα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Από το Αττικό Νοσοκομείο αναφέρθηκε ότι ένας υποπυραγός τραυματίστηκε στο μάτι και ένας άλλος πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα υπεβλήθηκε σε θεραπεία, αλλά αποχώρησε λίγο αργότερα.

Ο καπνός από την πυρκαγιά είναι ορατός ακόμα και από την Αθήνα, με τον ουρανό να αποκτά χαρακτηριστικούς πορτοκαλί τόνους.

Πηγή: tovima.gr