Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία εν μέσω ανθρωπίνου πένθους και καταστροφών

Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία εν μέσω ανθρωπίνου πένθους και καταστροφών

Ισχυρές χειροκίνητες και αέριες δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν για τρίτη μέρα εναντίον των φλογών που ξέσπασαν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου σε δασική περιοχή στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Δυστυχώς, η φωτιά έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς εντοπίζεται στα Βόρεια των Τρικάλων Κορινθίας, όπου οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πολλές μικρές εστίες σε δυσμενές έδαφος και με πολλές αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν εστίες δυτικά της πυρκαγιάς, κοντά στα όρια με την Αχαΐα, καθώς και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας. Η γενική κατάσταση κρίνεται σχετικά βελτιωμένη, παρόλο που αναμένονται ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες, οι οποίοι υποστηρίζονται από 16 ομάδες δασοκομάντος, 123 οχήματα, εθελοντές, και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Για την αεροπορική υποστήριξη επιχειρούν οκτώ εναέρια μέσα, αποτελούμενα από πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Λίγο μετά τις 7:00 το πρωί, οι κάτοικοι στα Σοφιανά δέχθηκαν μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής, με κατεύθυνση προς Ρέθι.Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική Κορίνθου – Πατρών αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 8:00 το πρωί, αφού είχε κλείσει λόγω της φωτιάς.

Δυστυχώς, οι δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας 35 και 40 ετών και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή του φίλου τους για να προσφέρουν βοήθεια. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο ένας ήταν πατέρας τριών παιδιών και ο άλλος θα αποκτούσε σύντομα το τρίτο του παιδί.

Σημειώνεται ότι η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και έχει καεί και αρκετά σπίτια, με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο, να αναφέρει ολοκληρωτική καταστροφή. Ωστόσο, σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα υπάρξει μόνο μετά την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει βοήθεια πέντε αεροσκαφών και τριών ελικοπτέρων για τηνπαροχή στήριξης στην Ελλάδα, ενώ έχει ξεκινήσει και δορυφορική χαρτογράφηση για έκτακτες ανάγκες μέσω του συστήματος Copernicus.

Πηγή: tovima.gr