Νέα μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη με τον προσωπικό γιατρό και δωρεάν παιδίατρο για όλους

Νέα μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη με τον προσωπικό γιατρό και δωρεάν παιδίατρο για όλους

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνοντας βασικές καινοτομίες όπως η θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού για κάθε πολίτη και οι δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο. Με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις», το σχέδιο αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, εστιάζοντας στην πρόληψη, στη γενική υγειονομική φροντίδα και στη μείωση των ανισοτήτων.

Για πρώτη φορά, δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς, με το ποσό των 40.000 ευρώ για όσους επιλέξουν να εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένες ειδικότητες το 2025. Επιπλέον, καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Παιδίατρου, που θα εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση σε περίπου 530.000 παιδιά από 0-16 ετών.

Με τις εξαγγελθείσες αλλαγές, αυξάνονται οι κατηγορίες των Προσωπικών Ιατρών, ενώ καθιερώνεται ένα αυτόματο σύστημα εγγραφής για πολίτες που δεν έχουν ήδη επιλέξει προσωπικό γιατρό. Επίσης, αναμένεται η ίδρυση 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας που θα λειτουργούν ως σημεία τηλεϊατρικής και φροντίδας κατ’ οίκον, προσφέροντας 24ωρη ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι επιτακτική, με στόχο την εξασφάλιση υγειονομικής φροντίδας για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, πρόσθεσε ότι η δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη γίνεται πράξη μέσα από συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το σχέδιο νόμου θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 8η Οκτωβρίου και ώρα 21:50.

Πρώτα, οι επτά βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

1. Αυξημένος αριθμός Προσωπικών Ιατρών, καταλαμβάνοντας νέες κατηγορίες.
2. Οικονομικά κίνητρα 40.000 ευρώ για νέους γιατρούς.
3. Αυτόματη εγγραφή σε προσωπικό γιατρό για ανασφάλιστους πολίτες.
4. Καθίερωση δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών.
5. Δωρεάν πρόσβαση σε προσωπικό παιδίατρο για 530.000 παιδιά.
6. Ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
7. Σταθμοί Τηλεϊατρικής και 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας.

Πηγή: tovima.gr