Γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια είναι οι ελληνικές θάλασσες, όπως προκύπτει από καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 4540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα, αποδεικνύοντας τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών για αυτά τα συγκεκριμένα είδη.
Χαρακτηριστικό της μελέτης είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Από το 2010 έως το 2023 έγιναν περισσότερες από 2500 καταγραφές, γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη γνώση μας για αυτά τα είδη, τα οποία είναι πολύ σημαντικά ως κορυφαίοι θηρευτές.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν περισσότερα στοιχεία για τη μελέτη. Το συνέδριο αυτό, που αποτελεί ορόσημο για όσους μελετούν και εργάζονται για την προστασία των μοναδικών αυτών ειδών, αναμένεται να φέρει κοντά συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η φετινή θεματική είναι η «Ισχυρότερη συνεργασία για αποτελεσματικότερη προστασία», με στόχο την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας και την αύξηση της εκπροσώπησης περιοχών με περιορισμένα δεδομένα.
Η περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής έρευνας για την παρουσία και κατανομή των χονδριχθύων, βασισμένη σε πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας και επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις. «Στόχος της μελέτης είναι να θεμελιώσει νέες ερευνητικές πρωτοβουλίες και να προσφέρει καλύτερη εικόνα για την κατανομή των ειδών», επισημαίνει η κ. Σπυριδοπούλου.
Η ερευνήτρια δημιούργησε επίσης χάρτη με όλες τις καταγραφές που έγιναν τα τελευταία 90 χρόνια, τον οποίο θα παρουσιάσει στο συνέδριο. Από τον χάρτη διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει θαλάσσια περιοχή που να μην φιλοξενεί παρουσία τόσο καρχαριών όσο και σαλαχιών.
Οι ελληνικές θάλασσες είναι γνωστό ότι φιλοξενούν μια ποικιλία χονδριχθίων, με την παρουσία τους να έχει τεκμηριωθεί από την εποχή του Αριστοτέλη. Ωστόσο, μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει αρχίσει να γίνεται συστηματική επιστημονική έρευνα για τα χονδριχθιακά. Αυτή η πρόοδος κλείνει το κενό γνώσεων σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία αυτών των ειδών, αλλά οι πληροφορίες για τη χωρική τους κατανομή παραμένουν περιορισμένες, με λίγες μελέτες να παρέχουν αντίστοιχα δεδομένα.
Πηγή: tovima.gr