Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κύρια προσπάθεια περιορισμού της ευλογιάς των αιγοπροβάτων εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη από χθες, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, είχε συσκέψεις σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, και σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κελλας, θα έχει αντίστοιχες συσκέψεις σε Καβάλα και Ξάνθη. Αύριο, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις σε Σέρρες και Θεσσαλία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 110, ενώ έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι και η προσπάθεια αξιοποίησης του 10ήμερου περιορισμού της μετακίνησης των αιγοπροβάτων.
Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα προληπτικά μέτρα εστιάζουν στην αποφυγή της διασποράς της νόσου από ζώο σε ζώο και στην εκρίζωσή της. Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, οι οποίες, όπως γνωρίζουμε, είναι φορείς μετάδοσης της νόσου.
Η διαδικασία διαχείρισης της νόσου ακολουθεί το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση: περιλαμβάνει τη θανάτωση και υγειονομική ταφή των μολυσμένων ζώων, τον ορισμό ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή, και διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας. Επιπλέον, έχει ανακοινωθεί η καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.
Για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε περίπτωση υποψίας νόσησης, είναι απαραίτητο να ενημερώσουν άμεσα και να απομονώσουν το άρρωστο ζώο, περιορίζοντας τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού.
Όσον αφορά τα συμπτώματα της νόσου, τα ζώα μπορεί να παρουσιάσουν δερματικές αλλοιώσεις όπως κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και σε άτριχα μέρη του σώματος, που μπορεί να εξελιχθούν σε εφελκίδες. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, καθώς και σιελόρροια και πνευμονία.
Το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, εφόσον υποβληθεί σε υψηλή παστερίωση, και επίσης το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.
Πηγή: tovima.gr