Με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφαρμόζονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων στο Δημόσιο. Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην κάλυψη θέσεων από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, οι οποίες έχουν ως συνέπεια την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την παραμονή των επιτυχόντων αδιόριστων για πολύ καιρό.
Στόχος είναι ο χρόνος που απαιτείται από την έγκριση του προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοπροσλαμβανόμενους να μειωθεί από 2-3 χρόνια σε 8-12 μήνες. Ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη επιδιώκουν περαιτέρω μείωση αυτού του χρόνου μέσω της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έτσι ώστε η άντληση των δικαιολογητικών να διαχειρίζεται αυτόματα.
Ειδική μέριμνα δίνεται στην πρόσληψη προσωπικού σε ορεινές, νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, με αύξηση της μοριοδότησης για κατοίκους αυτών των περιοχών. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ορεινών και νησιωτικών δήμων θα προσαυξάνονται κατά 40 μονάδες στον γραπτό διαγωνισμό, ενώ οι κάτοικοι παραμεθόριων δήμων κατά 20 μονάδες. Ωστόσο, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να υπηρετήσουν τουλάχιστον 10 χρόνια στη θέση τους.
Για την επιτάχυνση της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων, οι διαδικασίες θα ξεκινούν νωρίτερα, προτού οι θέσεις κενωθούν από συνταξιοδοτήσεις, και οι προθεσμίες για την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών διορισμού θα μειωθούν. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, οι υποψήφιοι θα έχουν πλέον την ευθύνη να διαλέγουν τα δικαιολογητικά που θα υποβάλουν.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης νέο σύστημα τυχαίας σειράς κατάταξης για υποψηφίους που ισοβαθμούν, με ηλεκτρονική κλήρωση, καθώς και αντικίνητρα για εκείνους που αποδέχονται διορισμούς και στη συνέχεια παραιτούνται. Αρκετές διαδικασίες προσλήψεων θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Τελευταίος στόχος είναι η υποχρεωτική μαγνητοφώνηση της συνέντευξης για πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ώστε η καταγραφή των πρακτικών να γίνεται ταχύτερα και με περισσότερη ακρίβεια.
Πηγή: tovima.gr