Το Μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο: Προοπτικές και Προκλήσεις

Το Μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο: Προοπτικές και Προκλήσεις

Το Πανιμβριακό Συνέδριο «Ίμβρος και Τένδος: Νόστος και προοπτική» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί σημαντικοί εκπρόσωποι, όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Κατά την ομιλία του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε σε κρίσιμους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις προοπτικές της Ίμβρου, επισημαίνοντας τη σημασία της ελληνικής εκπαίδευσης και την πνευματική διάσταση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ανάμεσα στους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας, καθώς και άλλοι τοπικοί παράγοντες, υπήρξε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών κοινοτήτων.

Οι εργασίες του συνεδρίου περιλάμβαναν τρεις ενότητες, εστιάζοντας στους νέους, την εκπαίδευση και την απασχόληση ως βασικούς μοχλούς για την ανάπτυξη των ελληνικών κοινοτήτων. Η ανασύνταξη ελληνικών σχολείων τα τελευταία χρόνια έχει ενθαρρύνει πολλούς Ιμβρίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, και οι ομιλητές συμφώνησαν ότι αυτή η τάση πρέπει να υποστηριχθεί.

Στη διάρκεια του συνεδρίου εξετάστηκαν επίσης προτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσε να ενισχύσει τη γνώση και την παράδοση των Ελλήνων στην Ίμβρο, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή και την απασχόληση. Ο ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδείχθηκε, με ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του σεβασμού και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

Η εκδήλωση culminated με μια συναυλία στο Ηρώδειο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία, για να ενισχύσουν την ελληνική παιδεία στην Ίμβρο. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση μαθητών του οικείου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι τραγούδησαν το “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”. Οι πόροι από τη συναυλία θα διατεθούν αποκλειστικά για την υποστήριξη των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου.

Πηγή: tovima.gr