Το μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο θα είναι στο επίκεντρο του Πανιμβριακού Συνεδρίου

Το μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο θα είναι στο επίκεντρο του Πανιμβριακού Συνεδρίου

Το Πανιμβριακό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, θα εστιάσει στο μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο. Το Συνέδριο, το οποίο θα έχει τη μορφή παγκόσμιας συγκέντρωσης Ιμβρίων και Τενεδίων, τελεί υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Με τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική», το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στη σύγχρονη προσέγγιση του Ιμβριακού ζητήματος και στην αναζήτηση απαντήσεων σε επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το μέλλον των ελληνικών κοινοτήτων στα δύο νησιά. Το 2023 σημειώθηκε η 100η επέτειος από τη Συνθήκη της Λωζάννης, που καθόρισε τη νεότερη ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου, γεγονός που καθιστά τη συζήτηση ακόμη πιο επίκαιρη.

Πριν από 50 χρόνια, ο Ελληνισμός είχε φτάσει σε σημείο σχεδόν εξαφάνισης, αλλά σήμερα, παρά τις προκλήσεις, έχει αρχίσει να ανακτά δυνάμεις. Η επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, την τελευταία δεκαετία, έχει δώσει ένα νέο αέρα σε μια ροή επιστροφής Ιμβρίων στην πατρίδα τους, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί και να ενδυναμωθεί μέσω της συνέχισης της ελληνικής εκπαίδευσης και της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για μια σταθερή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Κεντρικά θέματα του συνεδρίου θα είναι οι νέοι, η εκπαίδευση και η απασχόληση, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως βασικοί κινητήριοι μοχλοί για την τοπική ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Το Συνέδριο οργανώνεται από τον Σύλλογο Ιμβρίων, σε συνεργασία με την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και τον Σύλλογο Τενεδίων «Ο Τέννης».

Πηγή: tovima.gr