Το ξεκίνημα του Οκτωβρίου με ηλιοφάνεια και προοπτική κακοκαιρίας στην Ελλάδα

Το ξεκίνημα του Οκτωβρίου με ηλιοφάνεια και προοπτική κακοκαιρίας στην Ελλάδα

Ο Οκτώβριος ξεκινάει με καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπου επικρατεί ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία φτάνει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, από την Πέμπτη 3/10, αναμένεται οργανωμένη κακοκαιρία που θα προέλθει από την Ιταλία, με πολλές βροχές αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο OPEN, το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί σταδιακά στον δυτικό κορμό της χώρας.

Ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι είναι ένα κύμα κακοκαιρίας που προκαλεί ανησυχία, καθώς η μετατόπισή του θα είναι αργή. Αναμένονται περισσότερες βροχές στη δυτική Ελλάδα, με τον κ. Μαρουσάκη να εκτιμά ότι μπορεί να δούμε συνολικό όγκο βροχής πάνω από 150 τόνους νερού ανά στρέμμα, με βροχές που θα διαρκούν πολλές ώρες από Πέμπτη έως Κυριακή.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο, ο κ. Μαρουσάκης τόνισε ότι τα καιρικά δεδομένα της ημέρας θα ευνοήσουν την αντιμετώπισή της. Οι συνθήκες σήμερα ευνοούν τον περιορισμό της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι θα είναι ήπιοι και διαφοροποιούνται από τους ισχυρούς που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες. Η διεύθυνση και η ένταση των ανέμων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απότομες ενισχύσεις.

Πηγή: tovima.gr