Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να διασφαλίσει τις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τις οποίες έχει δεσμευθεί η AstraZeneca, ξεκαθάρισε η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σάντρα Γκαλίνα, η οποία απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η Κομισιόν.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει απειλήσει στο παρελθόν να αυτοματοποιήσει τους ελέγχους στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν τηρούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ένωση.

Σημειώνεται πως η AstraZeneca είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι στόχος της είναι να παραδώσει στην ΕΕ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού έως το τέλος Ιουνίου, τρεις φορές λιγότερα από αυτά που δεσμεύεται βάσει του συμβολαίου της.

“Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση”, τόνισε η Γκαλίνα μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει “όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να λάβει τις δόσεις (του εμβολίου της AstraZeneca). Είναι κρίμα, βλάπτει τη φήμη της”, σχολίασε η ίδια, ενώ επεσήμανε ότι μόνο ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του εμβολίου που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία παρέχει εμβόλια στην Ένωση.

Στο συμβόλαιο αναφέρονται δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στην Ολλανδία και ένα στο Βέλγιο. Ακόμη ένα στις ΗΠΑ αναφέρεται ως εφεδρικό. Αυτήν την περίοδο μόνο το εργοστάσιο του Βελγίου παράγει εμβόλια για την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr