Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διασπορά του ιού εκείνες τις δυο μέρες.

Την ίδια στιγμή, η πτώση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για τις ημέρες των εορτών.

Τα μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερμετάδοσης είναι διάχυτη.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά πως εξελίσσεται η κατάσταση μετά το άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων και την υλοποίηση του click away. Και είναι βέβαιο πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων προστασίας, η αγορά θα ξανακλείσει. 

Οδηγίες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις με τα περσινά Χριστούγεννα είναι τα ρεβεγιόν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε το… ρεβεγιόν στο σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.

Όπως ανακοίνωσε  χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22:00 έως τις 05:00.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η συμπλήρωση των 9 ατόμων θα πρέπει να γίνει με στενά συγγενικά πρόσωπα και όχι φίλους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση φοβούνται περισσότερο τα ρεβεγιόν για διασπορά του φονικού ιού, παρά το άνοιγμα του εμπορίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε εχθές με τη μέθοδο του click away.

Το ρεβεγιόν και οι μετακινήσεις και η παραμονή στον ίδιο χώρο των ανθρώπων που δεν είχαν είχαν σχέση μεταξύ τους και δεν είχαν επαφή τον τελευταίο μήνα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κύμα διασποράς.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.

Πρόκειται για τον αριθμό που μέχρι σήμερα στέλναμε, έως τις 22:00, για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Μεγάλη προσοχή συνέστησαν ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγαγγέλου  για τις εορταστικές συναθροίσεις, κατανοώντας την ανάγκη των οικογενειών να σμίξουν ξανά, αν και ιδανικά κάθε οικογένεια θα έπρεπε να περάσει μόνη τις ημέρες των εορτών.

Μόλις 8 λεπτά αρκούν για τη μετάδοση του ιού σε μια συγκέντρωση 20 ατόμων χωρίς μάσκα, προειδοποίησε η κ Παπαευαγγέλου, δεδομένου πως «τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς».

Την ανάγκη τήρησης της κοινωνικής φούσκας υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, επεξηγώντας πως πρέπει να καταλήξουμε στη μία και μοναδική ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα περάσουμε τις ημέρες των εορτών.

Τέλος, πρέπει όλοι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς, τόνισε ο καθηγητής, αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις αν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, φροντίζοντας για τον σωστό αερισμό των χώρων, φορώντας μάσκα στον βαθμό του εφικτού, κρατώντας αποστάσεις (ακόμη και σε ξεχωριστά δωμάτια εάν είναι εφικτό), τηρώντας του κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, όχι ανταλλαγή σκευών), και οπωσδήποτε χωρίς φιλιά και εναγκαλισμούς.

Πηγή: patrastimes.gr