Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό εφήβων από 16 ετών και στη συνέχεια πολύ πιθανόν από 12 έως 15 ετών εφόσον γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση του εμβολίου από 12 έως 15 ετών ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και κριθεί απαραίτητο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα «θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση», δείχνοντας ότι προοιωνίζονται εξελίξεις σε σχέση με τον εμβολιασμό ανηλίκων. Και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφερθεί σε πρόσφατη ενημέρωση στον εμβολιασμό των παιδιών και είχε επιμείνει στην αναγκαιότητα εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων πριν δοθεί η δυνατότητα για τα παιδιά.

«Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Επομένως θα έλεγα ότι, ναι μεν, θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά».

Η ίδια είχε εξηγήσει ότι το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο, πρώτον, ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον, ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα θετικά αποτελέσματα των σχετικών κλινικών μελετών με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech είναι ενθαρρυντικά, καθώς το όφελος του εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικό για τους εφήβους αλλά και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Σημειώνεται ότι ήδη στη χώρα μας εμβολιάζονται έφηβοι 16 έως 18 ετών με σοβαρές παθήσεις.

Για να δοθεί όμως το «πράσινο φως» από την αρμόδια ελληνική επιτροπή θα αξιολογηθούν ενδελεχώς όλα τα δεδομένα του εμβολίου καθώς και παράμετροι όπως τα επιδημιολογικά δεδομένα τη στιγμή που θα κληθεί η επιτροπή να προβεί σε εισηγήσεις αλλά και το «ύψος» του τείχους ανοσίας που θα έχει προκύψει από την εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων στην Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει ήδη εγκριθεί η χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών ενώ άνω των 16 ετών το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εγκεκριμένο και στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα βρίσκεται μια «ανάσα» πριν σπάσει το όριο των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών. Εως και το βράδυ του Σαββάτου είχαν διενεργηθεί 4.913.334 εμβολιασμοί.

Η συμμετοχή από την ηλικιακή ομάδα 40 έως 44 ετών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, και στη σημερινή ενημέρωση θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους πολίτες από 35 έως 39 ετών.

Πηγή: patrastimes.gr