Η σύσταση που κάνει ο ΕΟΔΥ προς τους ταξιδιώτες είναι όσοι επιστρέφουν από διακοπές να κάθονται σε απομόνωση από τους δικούς τους ανθρώπους για τουλάχιστον μία εβδομάδα

Από σήμερα, Κυριακή, 16 Αυγούστου, στα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου ξεκινούν δειγματοληπτικοί και προαιρετικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους αφιχθέντες για να διαπιστωθεί αν έχουν κορoνοϊό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open ΤV, όποιος θέλει – Έλληνας ή ξένος – που επιστρέφει από τις διακοπές του, μπορεί να κάνει το τεστ, το οποίο θα του είναι χρήσιμο όχι μόνο για να διαπιστώσει αν είναι θετικός στον ιό και να μην κολλήσει και κάποιον δικό του άνθρωπο, αλλά γιατί ολοένα και περισσότερες εταιρείες, όταν γυρνούν αδειούχοι στις εργασίες τους, τούς ζητείται να έχουν κάνει τεστ, το οποίο να δείχνει ότι δεν νοσούν.

Από την Κυριακή 16 Αυγούστου, ολοένα και περισσότεροι αδειούχοι επιστρέφουν από ολιγοήμερες διακοπές. Η σύσταση που κάνει ο ΕΟΔΥ προς τους ταξιδιώτες είναι όσοι επιστρέφουν από διακοπές να κάθονται σε απομόνωση από τους δικούς τους ανθρώπους για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Οι λοιμωξιολόγοι κάνουν τη συγκεκριμένη σύσταση κυρίως σε όσους επιστρέφουν από νησιά ή άλλους προορισμούς που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Σημαντικό βέβαια είναι πόσοι ταξιδιώτες θα δεχτούν οικειοθελώς επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να κάνουν το τεστ ή αν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Περιφέρεια Αττικής στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου με στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα.

Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαίος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Αττική με στοχευμένες δράσεις και υπό την εποπτεία του συντονιστικού  οργάνου που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία και του ΙΣΑ, έχει θέσει τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες της σε συναγερμό, ώστε να αναχαιτισθεί η έκρηξη της επιδημίας που παρατηρείται στην επικράτεια, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο.

Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την τρομερή επιδημία.

Θα σταθούμε φρουροί στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και μέσω τηλεφωνικού κέντρου 1110 που ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των πολιτών επί 24ώρου βάσεως, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Πηγή: patrastimes.gr