Άλλα δύο περιστατικά θρομβώσεων που πιθανώς να οφείλονται στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό εξετάζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr. Ειδικότερα το Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξετάζει δύο περιπτώσεις πολιτών μεταξύ 30 και 45 ετών οι οποίοι εμβολιάσθηκαν και παρουσίασαν λίγο μετά θρομβώσεις, περιγράφουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.
Στη μία περίπτωση ο εμβολιασμός έγινε με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ στη δεύτερη με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν 5 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων παρενεργειών μεταξύ των οποίων και ένας θάνατος γυναίκας 62 ετών έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τόσο ο ΕΟΦ όσο και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας έχουν ενημερωθεί για τις δύο νέες περιπτώσεις, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από την εξέταση των δεδομένων τα επόμενα 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι παρά την έντονη ανησυχία που επικρατεί για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περαστικά θρόμβωσης με το συγκεκριμένο σκεύασμα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί, δίνοντας ωστόσο την επιλογή στις ίδιες τις γυναίκες μεταξύ 30 και 49 ετών να επιλέξουν άλλα εμβόλια εάν το επιθυμούν.

Σχετικά με την εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων (TTS) σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA της AstraZeneca στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΦ, προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Πηγή: patrastimes.gr