Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε πως θα ζητήσει από τους πολιτικούς συμμάχους του στο Κοινοβούλιο να υποστηρίξουν μία -μακράς διάρκειας- κατάσταση ανάγκης, ώστε αυτή να εφαρμοστεί για ένα εξάμηνο, έως τις 9 Μαΐου, σύμφωνα με την El Pais.

Ο Σάντσεθ ζήτησε στήριξη και ενότητα από όλα τα κόμματα για να ξεπεράσουν το δεύτερο κύμα και επιβεβαίωσε την παράταση έκτακτης ανάγκης. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο Λαϊκό Κόμμα και τον ηγέτη του Πάμπλο Κασάδο και αποκάλυψε ότι μίλησε μαζί του: «Θέλουμε τη στήριξή σου, είναι εθνικό το ζήτημα» φέρεται ότι του είπε.
Στο μεταξύ, μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση με άμεση ισχύ της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους. Επιπλέον, θα απαγορεύονται τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών σε ορισμένες περιπτώσεις και θα περιοριστεί στους 6 ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να συναθροίζονται. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η «κατάσταση ανάγκης» θα έχει αρχική διάρκεια 15 ημερών.

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι καταρχήν θα διαρκεί από τις 23.00 έως τις 06.00, με τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν ή να καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη ή τη λήξη της, ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβενία, όπως και ιταλικές περιοχές επέβαλαν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και τον συγχρωτισμό, που θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες της διασποράς του ιού. «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι ακραία… είναι η σοβαρότερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, που διήρκησε πάνω από 2 ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκαν τα νέα μέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνιστά το αποτελεσματικότερο μέτρο για να κάμψουμε την καμπύλη των μολύνσεων», επισήμανε. Στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, όπου ο επιπολασμός της Covid-19 είναι χαμηλός, δεν θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι πολίτες που θα πηγαίνουν για εργασία ή θα χρειάζονται βοήθεια ή φάρμακα θα μπορούν να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais

Πηγή: patrastimes.gr