Την άποψή ότι είμαστε στην κορυφή της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε 700 με 710 διασωληνωμένους και πάνω από 70 θανάτους ημερησίως, με την κατάσταση να αναμένεται να αποκλιμακωθεί μετά τις 25 Μαρτίου.

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα έπειτα από μια εβδομάδα ή 10 μέρες να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. Το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700 με 710 διασωληνωμένους και εκεί θα σταματήσει η πίεση. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και έπειτα από 2 με 3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και έπειτα, πιθανότατα στα επίπεδα του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι  τα rapid test στα φαρμακεία «ίσως είναι το σωστότερο από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν», εξηγώντας ότι δεν αρκεί αυτό.

«Κάποιος που ανακαλύπτει ότι είναι θετικός, πρέπει να κάνει εξέταση με PCR ή rapid test σε υγειονομική δομή ώστε να δηλωθεί το κρούσμα και να λάβει κατάλληλες πληροφορίες και να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του. Χρειάζεται σχεδιασμός», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: patrastimes.gr