«Αυστηρές Περιορισμοί για Γυναίκες και Άνδρες στο Αφγανιστάν»

«Αυστηρές Περιορισμοί για Γυναίκες και Άνδρες στο Αφγανιστάν»

Οι νέοι περιορισμοί που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν αντανακλούν μια ευρύτερη στροφή στην ισορροπία εξουσίας εντός του κινήματος, όπου οι πιο συντηρητικές φactions φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και να επιδιώκουν να επιβληθούν πιο επιθετικά στις αστικές περιοχές. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν όλο και αυστηρότερους κανόνες, όπως η απαγόρευση στην ομιλία, το γέλιο ή η δημόσια απαγγελία του Κορανίου. Επιπλέον, τους απαγορεύεται να κοιτάζουν άνδρες εκτός της οικογένειάς τους.

Η νέα νομοθεσία, που εγκρίθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει στα 35 άρθρα της ρυθμίσεις που ελέγχουν κάθε στιγμή της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής των Αφγανών, ακολουθώντας μία αυστηρή ερμηνεία της σαρίας. Οι ποινές για παραβάσεις ξεκινούν από προειδοποιήσεις και μπορεί να φτάσουν στην κατάσχεση περιουσίας ή ακόμα και στη φυλάκιση.

Οι άνδρες δεν εξαιρούνται από τους αυστηρούς κανόνες, καθώς υποχρεούνται να διατηρούν γενειάδα συγκεκριμένου μήκους. Υπάρχουν ήδη αναφορές για παρακράτηση μισθών σε δημόσιες υπηρεσίες, λόγω μήκους γενειάδας που δεν πληροί τα κριτήρια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αστυνομία ηθών των Ταλιμπάν έχει αποκτήσει υπερεξουσίες, περιπολώντας σε δημόσιους χώρους και ελέγχοντας αν γίνονται παραβάσεις του ενδυματολογικού κώδικα ή αν οι γυναίκες υπερβαίνουν τις φωνές τους. Οι άνθρωποι ζουν σε συνεχή φόβο, μην τυχόν και αρνηθούν την απαγόρευση μίας εκ των νέων κανονιστικών διατάξεων και καταγγελθούν.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, οι διαμαρτυρίες από Αφγανές γυναίκες είναι σε έξαρση, εντούτοις πολλοί άνδρες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση των Ταλιμπάν, πιστεύοντας πως δεν θα επηρεαστούν. Ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Ταχέρ Αλιζαντέχ, αναφέρεται σε καταστάσεις τρόμου που θα πρέπει να υπομείνουν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας.

Όλα αυτά συντελούνται σε μία συγκυρία όπου ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες για περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία και τον Τύπο, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει άμεση διεθνής παρέμβαση για την αποκατάσταση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης και Ασφάλειας Γυναικών, το Αφγανιστάν κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 177 χώρες, αποκαλύπτοντας την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες της χώρας.

Πηγή: tovima.gr