Αυστηρή απάντηση Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Αυστηρή απάντηση Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Από το βήμα της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις αξιώσεις του. Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα, καλώντας τον Ερντογάν να ακολουθήσει έναν νέο δρόμο προς την ειρήνη και τη συνεργασία.

«Η ιστορία είναι αμείλικτη για τους ηγέτες που θα έπρεπε να προσφέρουν ειρήνη, αλλά επιλέγουν το μονοπάτι του αναθεωρητισμού και της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου. Οι ηγέτες που θέλουν να προηγούνται πρέπει να δίνουν το παράδειγμα. Η ηθική φωνή δεν υφίσταται με επιλεκτική αμνησία ή ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χριστοδουλίδης απέρριψε τις προτάσεις του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, τονίζοντας: «Ο εισβολέας και παραβάτης του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι υπερασπιστής της νομιμότητας». Αναφερόμενος στην παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «η παρανομία που προκύπτει από τις επιθέσεις και τη χρήση βίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση».

Επιπλέον, ο Κύπριος πρόεδρος επέμεινε ότι «η εισβολή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ειρηνευτική επιχείρηση», ενώ ανέφερε πως η αναθεώρηση δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Κατέληξε καλώντας τον Ερντογάν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη και εξέφρασε αισιοδοξία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στηριγμένη σε σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η Τουρκία και η Κύπρος θα είναι πάντα γείτονες. Ας αλλάξουμε το αφήγημα και ας χτίσουμε από κοινού μια παρακαταθήκη ειρήνης», συνέχισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για το μέλλον της περιοχής.

Πηγή: tovima.gr