Ακτιβιστική διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου με στόχο την άρση του εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Ακτιβιστική διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου με στόχο την άρση του εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Δύο ακτιβιστές από την ομάδα Youth Demand προχώρησαν σε μια διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, καλύπτοντας έναν πίνακα του Πικάσο με μια αφίσα που απεικονίζει μια αιματοβαμμένη μητέρα και το παιδί της από τη Λωρίδα της Γάζας. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να προβάλλουν το αίτημά τους για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πGallery, ο πίνακας «Motherhood (La Maternité)» (1901) δεν υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια της δράσης.

Η διαμαρτυρία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12:00, τοπική ώρα, με τους ακτιβιστές να κολλούν την αφίσα στο προστατευτικό γυαλί του πίνακα και στη συνέχεια να ρίχνουν κόκκινη μπογιά στο πάτωμα. Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν φρουρό να επεμβαίνει γρήγορα για να αφαιρέσει την αφίσα, ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη!», κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι «συνένοχη στη γενοκτονία».

Η ομάδα Youth Demand έχει στο παρελθόν οργανώσει διαδηλώσεις κατά των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο μπροστά από το Κενοτάφιο, καθώς και άλλες δράσεις όπως η πρόθεσή τους να διακόψουν την ομιλία του βασιλιά Καρόλου τον ίδιο μήνα.

Η Εθνική Πινακοθήκη δήλωσε ότι η αστυνομία επενέβη και προχώρησε στη σύλληψη των δύο ατόμων. Η αίθουσα στην οποία διαδραματίστηκε το γεγονός είναι προσωρινά κλειστή, με το μουσείο να αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα από τα εκθέματα. Πηγή: tovima.gr