Αμφίβολο το μέλλον της Χεζμπολάχ μετά την εξαφάνιση του Χασίμ Σαφιεντίν

Αμφίβολο το μέλλον της Χεζμπολάχ μετά την εξαφάνιση του Χασίμ Σαφιεντίν

Χάθηκαν τα ίχνη του Χασίμ Σαφιεντίν, του ανθρώπου που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον δολοφονημένο ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή (4/10). Η επίθεση στόχευσε σε ένα υπόγειο καταφύγιο στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι πληροφορίες από τις εσωτερικές πηγές ασφαλείας του Λιβάνου υποδεικνύουν ότι οι συνεχείς επιθέσεις καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στην περιοχή της επίθεσης.

Η Χεζμπολάχ, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση σχετικά με την τύχη του Σαφιεντίν μετά την επιδρομή, όπως αναφέρει το alarabiya. Η ενδεχόμενη απώλεια του διαδόχου του Νασράλα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οργάνωση και στον υποστηρικτή της, το Ιράν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επηρεάσει σοβαρά τη ηγεσία της Χεζμπολάχ, με αρκετούς ηγέτες να έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα, σε αεροπορική επιδρομή πριν από μία εβδομάδα. Η κλιμάκωση της βίας οδήγησε το Ισραήλ να αρχίσει βομβαρδισμούς στον Λίβανο και να στείλει στρατεύματα πέρα από τα σύνορα, μετά από μήνες συγκρούσεων περιορισμένης κλίμακας με τη Χεζμπολάχ.

Πρόσφατες επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης δώσει θανάτους εκατοντάδων Λιβανέζων, μεταξύ των οποίων και εργαζομένων διάσωσης, αναγκάζοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού να εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να επιφέρουν περαιτέρω αναταραχή στην περιοχή.

Πηγή: tovima.gr