Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα και τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ

Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα και τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ

Δεκάδες νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ πραγματοποίησε το Ισραήλ, κυρίως στη διάρκεια της νύχτας. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι είναι πιθανή μια περιορισμένη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, καθώς η απειλή μιας γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται, με τους πολίτες να αμφισβητούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη θανάτωσή του ηγέτη της Χεζμπολάχ ως ιστορική καμπή που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, σημειώνοντας πως «ξεκαθαρίσαμε τους λογαριασμούς μας, καθώς ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο αμέτρητων Ισραηλινών».

Οι κλιμακούμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό οδηγούν σε νέα κύματα έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο ισραηλινός στρατός, υπό την εντολή του Νετανιάχου από τη Νέα Υόρκη, προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή με διατρητικές βόμβες, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε οικοδομικά τετράγωνα και σχηματίζοντας κρατήρα 20 μέτρων. Αν και η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες, το Ισραήλ ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα λόγω της αναχαίτισης των περισσότερων επιθέσεων.

Στο Ιράν έχει προκληθεί ανησυχία, με τον ανώτατο ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενέι, να μεταφέρεται σε ασφαλές μέρος. Το Ισραήλ προσπαθεί να διακόψει τον αεροπορικό ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ, απαγορεύοντας την είσοδο ιρανικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Ο Χασάν Νασράλα, 64 ετών, ήταν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ για 32 χρόνια. Υπό την καθοδήγησή του, η οργάνωση κατάφερε να εξελιχθεί σε ισχυρή στρατιωτική δύναμη, ισχυρότερη από τον λιβανικό στρατό, και καθοριστικό παράγοντα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα. Ωστόσο, ήταν επίσης υπεύθυνος για πολλές θανάσιμες επιθέσεις εις βάρος ισραηλινών στόχων, τόσο στο Ισραήλ όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αναμένονται διαδικασίες από τη Χεζμπολάχ για την εκλογή του διαδόχου του στην ηγεσία.
Πηγή: tovima.gr