Απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία για τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν λόγω τρομοκρατικών αναρτήσεων

Απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία για τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν λόγω τρομοκρατικών αναρτήσεων

Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον Ομάρ Μπιν Λάντεν, γιο του ιδρυτή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Μπιν Λάντεν ζούσε στην περιοχή Ορνέ της Νορμανδίας, όπου είχε παντρευτεί μια Βρετανίδα υπήκοο και ασχολούνταν με τη ζωγραφική. Όμως, τα σχόλια που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2023, τα οποία θεωρήθηκαν ότι επαινούσαν την τρομοκρατία, προκάλεσαν την προσοχή των αρχών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρετεγιό, επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε διαταγή απαγόρευσης εισόδου στον Μπιν Λάντεν, μετά από δικαστική απόφαση που επικύρωνε προηγούμενη εντολή απέλασης για λόγους εθνικής ασφαλείας. «Η διοικητική απαγόρευση διασφαλίζει ότι ο κ. Μπιν Λάντεν δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γαλλία για οποιονδήποτε λόγο», τόνισε ο Ρετεγιό.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Le Publicateur Libre, η προσοχή των γαλλικών αρχών στον Μπιν Λάντεν προήλθε από ανάρτησή του που σχετίζεται με την επέτειο του θανάτου του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικές δυνάμεις το 2011. Παρά τις κατηγορίες, ο Πασκάλ Μαρτέν, που τον γνωρίζει, τον περιγράφει ως άνθρωπο που δεν ταυτίζεται με την ισλαμιστική ιδεολογία και προσπαθεί να βιοπορίζεται μέσω της τέχνης του.

Ο Μαρτέν επισημαίνει ότι ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ και ότι ανάπτυξε μια φιλία μαζί του. «Γίναμε φίλοι και μπορώ να πω ότι τίποτα από όσα λέγονται δεν μοιάζει με τον Ομάρ που γνωρίζω», δήλωσε ο Μαρτέν στο Reuters. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Μπιν Λάντεν είχε πει σε φίλους του ότι κάποιος έχει χακάρει τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία είχε αναζητήσει τον Μπιν Λάντεν τον Ιούλιο του 2023 στο χωριό Ντομφόρ της Νορμανδίας.

Πηγή: tovima.gr