Το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην ψήφο δύο νομοσχεδίων που έχουν προκαλέσει διεθνή καταιγίδα. Με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά, η Κνεσέτ απαγόρευσε τη δραστηριότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη χώρα, παρά τις αντιρρήσεις από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη. Το δεύτερο νομοσχέδιο περιορίζει τη συνεργασία των ισραηλινών δημόσιων λειτουργών με την UNRWA, κάτι που σημαίνει πως οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες της υπηρεσίας στο Ισραήλ θα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η UNRWA, η οποία έχει ιδρυθεί το 1949 για να διαχειρίζεται την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κατήγγειλε την απόφαση. Ο επικεφαλής της, Φιλίπ Λαζαρινί, ανέφερε ότι η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» και ότι δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο». Αντίστοιχα, ο σύμβουλος για θέματα μέσων της UNRWA, Αντνάν Άμπου Χάσνα, χαρακτήρισε την απόφαση «πρωτοφανή», επισημαίνοντας πως θα σημάνει την κατάρρευση της ανθρωπιστικής διαδικασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως δεν υπάρχει «εναλλακτική» στην UNRWA και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του νόμου θα ήταν επιζήμια για τη διαδικασία επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παραδοσιακά υποστηρίζει το Ισραήλ, εκφράζει ανησυχίες για τις συνέπειες του νόμου αυτού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους και επεσήμανε τη σημασία της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, ανέφερε ότι η βοήθεια αυτή θα πρέπει να δίνεται με τρόπο που δεν θα απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ.
Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταδίκασαν τη νομοθεσία, χαρακτηρίζοντάς την «σιωνιστική επίθεση» και «κλιμάκωση γενοκτονίας». Στη συνέχεια, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε το Ισραήλ «φασιστικό κράτος».
Πηγή: tovima.gr