Αβέβαιη η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στη ρωσική στρατιωτική προσπάθεια σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Αβέβαιη η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στη ρωσική στρατιωτική προσπάθεια σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία «σε αυτό το στάδιο» δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ανάπτυξη στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που μετέφεραν οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες. «Η επίσημη θέση μας είναι ότι δεν έχουμε την ικανότητα να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι Βορειοκορεάτες συμμετέχουν ως στρατιώτες στην ρωσική στρατιωτική προσπάθεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει στείλει μια πρώτη ομάδα 1.500 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεών της στο Βλαδιβοστόκ και σχεδιάζει να στείλει και άλλες δυνάμεις στο άμεσο μέλλον. Η νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε, με την υποστήριξη δορυφορικών εικόνων, ότι «εντόπισε από τις 8 έως τις 13 Οκτωβρίου» τη μεταφορά ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία μέσω πλοίου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαιώνοντας την αρχή της στρατιωτικής συμμετοχής της.

Ο Ρούτε επεσήμανε ότι είναι σε «στενή επαφή» με τους ασιατικούς εταίρους του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, η οποία συμμετείχε πρόσφατα σε μια συνάντηση της Συμμαχίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο νέος γενικός γραμματέας είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αναφορικά με την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών, όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι 10.000 από αυτούς προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις ρωσικές δυνάμεις.

Πηγή: tovima.gr